Profiteer nu nog van de oude hypotheekregels

Leestijd: < 1 minuut

Vanaf volgend jaar kunnen er geen aflossingsvrije- spaar- of beleggingshypotheken meer worden afgesloten. Volgend jaar wordt bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek, het verplicht om de hypotheek volledig annuïtair af te lossen. Sluit dit jaar nog een hypotheek af om te profiteren van de fiscale voordelen. 

Vanaf 1 januari 2013 moet er elke maand annuïtair (elke maand een vast bedrag) afgelost worden op de hypotheek zodat na 30 jaar de hypotheek volledig is afgelost. In 2012 geldt deze regel nog niet. Nu kan nog gekozen worden voor een spaarhypotheek, een beleggingshypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. Het is dus voordelig om voor het einde van het jaar de koopovereenkomst nog te laten tekenen. De woning kan dan in het nieuwe jaar nog worden gepasseerd bij de notaris.

Nieuwe regels gelden niet voor oude hypotheken

De nieuwe regels gelden alleen voor nieuw afgesloten hypotheken. Voor bestaande hypotheken blijven de oude regels gelden. Voor starters is het daarom met name van belang om nu niet te lang te wachten met de koop van een huis. Overweegt u om binnenkort een huis te kopen. Zorg er dan voor dat in ieder geval de koopovereenkomst getekend is. Hierdoor valt u nog onder de oude regeling, zelfs als de u de woning pas in het nieuwe jaar bij de notaris laat passeren. De tarieven van notarissen verschillen onderling enorm. Ook hier kan op bespaart worden. De notaris vergelijken helpt u bij het vinden van de goedkoopste notaris bij u in de buurt.

Nieuwe regels voor de notaris in 2013, teken nu een koopcontract

Leestijd: 2 minuten

 

Vanaf 1 januari 2013 worden een boel nieuwe regels van kracht. Wilt u deze regels ontlopen, dan moet u dit jaar nog naar de notaris gaan om een huis te kopen. Doet u dit dan kunt u nog gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek op elke hypotheekvorm. Maar wat gebeurt als u dat niet doet en bijvoorbeeld pas in januari naar de notaris gaat om eigenaar van een woning te worden?

Overgangsregeling

Voor mensen die dit jaar nog een huis hebben gekocht, maar pas in januari 2013 naar de notaris gaan, komt een overgangsregeling. Met deze overgangsregeling kunt u onder de oude regels een hypotheek afsluiten. Belangrijk is wel; om voor de overgangsregeling in aanmerking te komen, moet u voor 31 december 2012 een koopovereenkomst hebben getekend. Deze koopovereenkomst moet onherroepelijk zijn, dus u kant dan niet zomaar meer afzien van de koop. De normale voorwaarden bij een koopovereenkomst gelden wel gewoon. Het voordeel om nu nog de koopovereenkomst te tekenen is dat u dan hypotheekrenteaftrek krijgt op elke hypotheekvorm.

Teken de koopovereenkomst dit jaar!

U heeft nog iets meer dan een maand de tijd om de koopovereenkomst te tekenen als u van de oude regeling gebruik wilt maken. Wilt u weten of uw koopovereenkomst voldoet aan de normale ontbindende voorwaarden of dat u misschien afwijkt. Dan kunt u hiervoor naar een notaris gaan. De notaris kan u helpen met deze voorwaarden, wat ze inhouden en hoelang deze geldig zijn. De kosten voor de notaris verschillen echter veel. De notaris vergelijken voordat u kiest kan een hoop geld besparen.

Toch in 2013 een huis kopen?

Koopt u toch een huis na 1 januari, dan komt u niet meer in aanmerking voor de overgangsregeling. U kunt dan niet zomaar hypotheekrenteaftrek krijgen op elke hypotheekvorm. U moet dan een annuïteitenhypotheek afsluiten. Hierbij moet u elke maand aflossen en binnen 30 jaar 100 procent hebben afbetaald. Heeft u een bestaande hypotheek, maar gaat u verhuizen, dan houdt u deze hypotheek aan tenzij er een bedrag bij geleend moet worden. Hiervoor gelden dan ook de nieuwe regels. Voor de hypotheekakte moet u naar de notaris. De tarieven voor het opstellen van een hypotheekakte lopen flink uiteen. U kunt de notaris vergelijk in de buurt van uw woonplaats of in heel Nederland. Zo vindt u de goedkoopste notaris bij u in de buurt.

Hypotheekrenteaftrek minder erg dan het lijkt

Leestijd: 2 minutenJa, de hypotheekrenteaftrek wordt beperkt en ook bestaande hypotheken krijgen hiermee te maken, maar het is minder erg dan het lijkt. De hypotheekrente wordt beperkt, maar dit wordt gecompenseerd door een verlaging van de loonbelasting.

Vanaf 2014 wordt de hypotheekrenteaftrek elk jaar met 0,5 procent verlaagd over een periode van 28 jaar. De hypotheekrenteaftrek daalt dan uiteindelijk van 52 procent naar 38 procent gaan in 2041. Deze verlaging moet de staat zo’n 770 miljoen euro opleveren. Om niet alleen geld af te pakken wordt  ter compensatie de loonbelasting verlaagd van 52 naar 49 procent  voor de hoge inkomens en 42 naar 38 procent voor het grootste deel van de Nederlanders.

Geen beperking nieuwe hypotheken

Eerder dit jaar werd een nieuw wetsvoorstel gedaan waarbij hypothekendie na 31 december 2012 worden afgesloten, binnen de gestelde termijn van 30 jaar 100 procent moet worden afbetaald. Dit betreft slechts een voorstel en dit is nog geen wet. Omdat er momenteel veel veranderd is in de Tweede Kamer bestaat de kans dat dit voorstel niet wordt aangenomen. Het is dus mogelijk dat deze beperking niet ingaat op 1 januari 2013. De overdrachtsbelasting is ook verlaagd van 6 naar 2 procent. Hierdoor zijn de aankoopkosten van een huis lager wat positief is voor de huizenmarkt. Dit voordeel samen met de minimale hypotheekrenteaftrek van 38 procent kan ervoor zorgen dat een huis kopen minder eng wordt en er meer mensen dit weer gaan doen.

Toch een huis kopen

Er zijn een heleboel wijzigingen in de planning en het lijkt er niet op dat dit allemaal in 2013 al wordt doorgevoerd. De nieuwe plannen gaan dan waarschijnlijk van start in 2014. Omdat nog niks vast staat kan het verstandig zijn om dit jaar nog een huis te kopen. Zo blijf je de wijzigingen voor zoals bijvoorbeeld het 100 procent aflossen van de hypotheek plan. Bij het kopen van een huisis het belangrijk om te kijken naar extra kosten zoals die voor de notaris. De notaris vergelijken helpt bij het vinden van de goedkoopste notaris in de buurt.