Minister Blok erkent: ‘Blok-hypotheek duurder dan annuïtaire hypotheek’

Leestijd: < 1 minuut

Minister Stef Blok voor Wonen erkent dat de nieuwe Blok-hypotheek uiteindelijk duurder is dan een ‘gewone’ annuïtaire hypotheek. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Kopers met een Blok-hypotheek sluiten naast de hypotheek nog een aparte lening af, waarmee ze de maandlasten ‘kunstmatig’ laag houden. Hierdoor vallen in de eerste maanden de maandlasten lager uit, maar blijft er aan het einde van de looptijd wel een schuld over. Daarnaast zijn over de gehele periode de kosten hoger dan bij een gewone annuïtaire of lineaire hypotheek.

De minister stelt in zijn brief duidelijk dat de tweede lening uitermate flexibel is. Zo is het niet verplicht om een lening voor precies de helft van de waarde van de woning te nemen. Mensen mogen ook minder lenen en kunnen tussendoor stoppen met de lening. Daarnaast hoeven zij ook niet direct de lening af te sluiten, maar mogen ze dat ook later doen. Die tweede lening is een specifieke afspraak tussen de hypotheekverstrekker en de huizenbezitter. Zo hoeft de looptijd van de lening niet dezelfde looptijd te zijn als de hypotheek. Ook hoeft de rente over het geleende bedrag niet hetzelfde te zijn als de hypotheekrente.

Banken en hypotheekverstrekkers zijn tot nu toe afwachtend geweest met de invoering van de nieuwe hypotheekvorm. De banken stellen dat ze niet goed kunnen inschatten wat de gevolgen zijn van de nieuwe regels en hypotheekvorm.

Signaalfunctie notarissen bij mogelijke uitbuiting ouderen

Leestijd: < 1 minuut

Notarissen moeten helpen voorkomen dat ouderen financieel worden kaalgepult door familie, bekenden of mantelzorgers. Beroepsorganisatie KNB en het ministerie van VWS beginnen voor de komende zomer in meerdere steden een proef om uitbuiting van ouderen in vroeg stadium te signaleren. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vanmorgen. Ouderenbond ANBO reageert bij monde van directeur Liane den Haan: ‘Financiele uitbuiting van ouderen door familie of bekenden komt veel vaker voor dan we denken’.

Stichting Huiselijk Geweld schat in dat financieel misbruik van ouderen ongeveer 30.000 keer per jaar voorkomt. Ruim 1500 notarissen krijgen nu instructies waar ze op moeten letten om financiele uitbuiting te herkennen. Vervolgens moeten zij dit melden bij een speciaal meldpunt. Andersom zullen bijvoorbeeld wooncorporaties en thuiszorgers hun vermoedens kenbaar maken aan de notaris.

Financiele uitbuiting kan plaatsvinden als een testament aangepast wordt. Kwaadwillende kennisen of familie kunnen onder druk iemand er toe zetten het testament aan te passen zodat zij de begunstigde worden. Notarissen gaan hier nu extra goed op letten.

Wat is een beneficiaire aanvaarding?

Leestijd: 2 minuten

Een erfenis kan van alles betekenen. Zo kan u als erfgenaam uiteraard bezittingen of vermogen erven, maar het is ook goed mogelijk dat u een schuld krijgt toebedeeld. Soms hebben mensen namelijk jarenlang hun privé-situatie binnenskamers gehouden. Het leek wellicht of opa veel geld had, maar het is goed mogelijk dat hij al jaren een flinke schuld had. In het geval dat de schulden hoger zijn dan de waarde van de bezittingen, kan het goed zijn dat als u deze erfenis aanvaard, schuldeisers bij u aankloppen om de schuld te vereffenen. Het zomaar aanvaarden van een erfenis kan dus grote gevolgen hebben.
Als er een reden is om te vermoeden dat de schulden de bezittingen gaan overtreffen, kunnen de begunstigden de erfenis beneficiair aanvaarden.

Update: Maandag 1 april besteedde het consumentenprogramma TROS Radar aandacht aan de risico’s bij het aanvaarden van een erfenis. De belangrijkste tip is dat u zich goed laat voorlichten door de notaris voor u een erfenis aanvaard of verwerpt.

Wat is beneficiaire aanvaarden

Door een erfenis beneficiair te aanvaarden, geeft de erfgenaam aan dat de erfenis uitsluitend geaccepteerd wordt indien de waarde van de bezittingen hoger is dan de waarde van de schulden. Dit noemen ze ook wel ‘aanvaarding onder het voorrecht van boedelbeschrijving’. Bij beneficiaire aanvaarding kunnen schuldeisers hun claims neerleggen bij de erfgenamen tot maximaal de waarde van de bezittingen.

Hoe gaat beneficiair aanvaarden in zijn werk?

Deze procedure wordt meestal opgestart door de notaris. De erfgenaam moet een verklaring afleggen bij de rechtbank. De notaris kan dit ook voor u regelen. Deze verklaring moet worden opgenomen in het boedelregister van de rechtbank. Dit register kan iedereen raadplegen. Na het beneficiair aanvaarden van een erfenis, moet eerst inzichtelijk worden gemaakt hoe hoog de waarde is van de bezittingen en van de schulden. De bezittingen moeten ten gelde worden gemaakt, om met het vrijgekomen bedrag de schulden te kunnen aflossen. Nadat alle schulden vereffend zijn, kunnen de erfgenamen pas de resterende waarde uit de nalatenschap halen.

Minderjarige erfgenamen

Bij minderjarigen is er altijd sprake van beneficiair aanvaarden. Dit is om de minderjarigen te beschermen tegen het verkrijgen van schulden door een nalatenschap.

Advies inwinnen van een notaris

Een notaris kan u meer vertellen over de mogelijkheden en over de gevolgen van uw beslissingen. Twijfelt u, raadpleeg dan altijd een notaris. De notaris zal hier in veel gevallen wel kosten voor in rekening brengen, maar hierdoor kunt u wel veel erger leed voorkomen.

Wilt u meer weten over hoe u benificiair een erfenis aanvaard? Maak dan een afspraak met de notaris bij u in de buurt. Of vergelijk notaristarieven voor verklaring van erfrecht of testament opstellen.  

Uw liefde bezegelen? Welke vormen kunt u kiezen

Leestijd: 2 minuten

Wie gaat samenwonen, kan op verschillende manieren de relatie vastleggen. U kunt  trouwen, een geregistreerd partnerschap aangaan of een samenlevingscontract laten opstellen door de notaris. In Nederland zijn er ook zon 300.000 ‘(CBS, 2010) stellen die niks op papier hebben staan. 

Trouwen?

Het huwelijk en het geregistreerd partnerschap lijken veel op elkaar. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap legt u uw relatie vast bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. U en uw partner krijgt een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Zoals het recht om elkaars achternaam te gebruiken en de plicht elkaar te onderhouden.

Door het huwelijk of de registratie van het partnerschap ontstaat automatisch gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden van de partners gemeenschappelijk worden. Het is uiteraard mogelijk om bepaalde zaken van de gemeenschap van goederen uit te sluiten. Bijvoorbeeld een erfenis of een schenking. Ook kunnen partners er voor kiezen om huwelijkse voorwaarden op te stellen bij een notaris. Hiermee kan je afwijken van het trouwen in gemeenschap van goederen.  Het aantal paren dat trouwt onder huwelijkse voorwaarden is de afgelopen jaren fors toegenomen. Ruim een op de drie stellen die gaan trouwen, trouwt op huwelijkse voorwaarden.

Belangrijkste verschillen trouwen of geregistreerd partnerschap

Er is een aantal verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap. Een belangrijk verschil is dat een kind dat wordt geboren in een huwelijk van een man en een vrouw, automatisch beide echtgenoten als ouder krijgt. Dit is niet het geval bij een geregistreerd partnerschap.

Een ander belangrijk verschil is dat een geregistreerd partnerschap buiten de rechter om kan eindigen. Voorwaarde is wel dat de partners het met elkaar eens zijn en dat zij geen minderjarige kinderen hebben. Voor de ontbinding van een huwelijk moet u altijd naar de rechter. Verder kent het geregistreerd partnerschap niet de scheiding van tafel en bed, het huwelijk wel.

Samenlevingscontract

In een samenlevingscontract maakt u afspraken over zaken die met het samenwonen te maken hebben. Bijvoorbeeld over de verdeling van kosten van de huishouding, maar ook van wie welke spullen zijn. Voor het opstellen van een samenlevingscontract maakt u een afspraak bij de notaris. Tarieven lopen uiteen van 400 tot wel 1000 euro. Notaristarieven vergelijken is dus van belangrijk. Een notarieel samenlevingscontract kan als voorwaarde gesteld worden om in aanmerking te komen voor bepaalde regelingen, zoals partnerpensioen. Wim van DeGoedkoopsteNotaris.nl schreef een uitgebreid blog over het samenlevingscontract en samenwonen.

Samenwonen zonder contract

Als u samenwoont zonder samenlevingscontract is er wettelijk niets geregeld. U bent dan niet verplicht elkaar te onderhouden, maar heeft ook geen recht op bijvoorbeeld alimentatie of partnerpensioen. Wel heeft samenwonen zonder samenlevingscontract gevolgen voor bijvoorbeeld uitkeringen en belastingen. Woont u langer dan 6 maanden samen, dan kunt u fiscale partners van elkaar worden. U kunt uw gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten dan verdelen.

Samenwonen? Neem een samenlevingscontract!

Leestijd: 2 minuten

Als u gaat samenwonen, zijn er een aantal belangrijke zaken waar u op moet letten. Het is belangrijk om een aantal zaken goed te regelen en vast te leggen als u gaat samenwonen. Dat kan in een samenlevingscontract

Het belangrijkst is om afspraken te maken en deze op papier te laten zetten. Er is dan duidelijkheid over ieders rechten en plichten. Deze afspraken noemen we een samenlevingscontract. Zo’n samenlevingscontract kunt u  door de notaris laten opstellenZeker als u samen kinderen hebt of wilt, is het laten opstellen van een samenlevingscontract een goed idee.

Wat staat er in een samenlevingscontract?

U beslist zelf wat er in een samenlevingscontract komt te staan. Enkele belangrijke zaken die veel mensen opnemen in een samenlevingscontract zijn:

  • Wat draagt wie bij? Dus hoeveel ieder moet betalen aan het huishouden.
  • Van wie zijn welke spullen? Om geen onduidelijkheid te krijgen, maar ook om vast te leggen wat er gebeurt als u weer uit elkaar gaat,  kunt u in een samenlevingscontract opnemen van wie de mooie witte bank of de Playstation 3 precies zijn. Dit kan bijvoorbeeld ook handig zijn als één van de partners onverhoopt een schuld mocht hebben.
  • Een koopwoning. Als u samen gaat wonen in een koopwoning, dan blijft de woning op naam staan van de eigenaar. Dit kan niet in een samenlevingscontract aangepast worden. Dus de waarde van de woning blijft voor de eigenaar en de partner kan daar niet van profiteren.
  • Partnerpensioen. Met een samenlevingscontract kunt u gebruik maken van het partnerpensioen.
  • Uit elkaar? U kunt in een samenlevingscontract vastleggen wie wat krijgt als u uit elkaar gaat. Ook kunnen afspraken gemaakt worden over partneralimentatie,

Verblijvingsbeding? Wat is dat?

Als u samen een eigen woning heeft, kan het verstandig zijn om een verblijvingsbeding op te nemen in uw samenlevingscontract. In het geval van overlijden van één van de twee partners, komt de woning dan namelijk automatisch in het bezit van de overgebleven partner. Daarmee voorkomt u bijvoorbeeld dat deze uit het huis gezet wordt door een van de erfgenamen. Niet in alle gevallen is een verblijvingsbeding een handige oplossing, bespreek deze optie dan ook goed met uw notaris.

Let op, in een samenlevingscontract kunt u niet vastleggen hoe uw erfenis verdeeld moet worden als u komt te overlijden. Hiervoor is een testament nodig.

Risico zonder samenlevingscontract

Deskundigen vergelijken een samenlevingscontract met een brandverzekering. Zolang alles goed gaat, is er niets aan de hand. Maar als het misgaat, komt een samenlevingscontract goed van pas. Zonder samenlevingscontract bestaat het risico dat een van de partners financieel in kou komt te staan als de relatie ophoudt. Door afspraken te maken over partneralimentatie in het geval van relatiebreuk kan dit worden opgevangen.

Bij overlijden van een van de partners kan een samenlevingscontract ervoor zorgen dat de achtergebleven partner recht heeft op een deel van het koophuis.

Tariefverschillen

De tarieven van de notarissen voor een samenlevingsovereenkomst kunnen veel verschillen. U kunt de notaris vergelijken en kosteloos online meerdere offertes opvragen. Hierdoor kunt u besparen op de notariskosten voor een samenlevingsovereenkomst.

Testament, wanneer heeft u die nodig?

Leestijd: 2 minuten

Wie zijn familie, vrienden of kinderen goed wil achterlaten, laat een testament opmaken door de notaris. In een testament laat je je laatste wil  vastleggen. Een testament is alleen nodig als u wilt afwijken van de wet. Er zijn verschillende onderwerpen die u in een testament kan laten vastleggen. In de wet zijn regels opgenomen over erven, zo hebben kinderen altijd recht op een wettelijk erfdeel.

Bent u getrouwd of u heeft een geregistreerd partnerschap en kinderen, dan is een testament in principe niet nodig. Uw partner en kinderen krijgen automatisch hun erfenis na overlijden. Kinderen moeten alleen wel wachten tot de andere ouder is overleden voordat zij hun erfdeel krijgen.

Een testament kan worden gebruikt om ervoor te zorgen dat kinderen meteen hun erfenis krijgen bij overlijden van een ouder. Hiervoor moet je dus een testament laten opmaken door de notaris.

Testament aanpassen

Als u een testament laat opmaken wordt dat door de notaris ingeschreven in het Centraal Testamentenregister. Situaties kunnen veranderen, dus u kunt uw testament  later ook weer aanpassen. De notaris maakt dan voor u een nieuw testament en geeft dit ook door aan het Centraal Testamentenregister.

Is uw testament al wat ouder, dan is het verstandig om dat nog een keer door te nemen. Als gevolg van wetswijzigingen in 2001, 2003 en 2010 zijn veel testamenten van voor die tijd gedateerd. Inmiddels bestaan er mogelijkheden die voorheen niet bestonden en zijn er zelfs bepalingen in oude testamenten die dringend aanpassing behoeven! Daarnaast kan het natuurlijk zijn dat uw omstandigheden veranderd zijn of dat u nu andere zaken belangrijk vindt dan destijds. Check uw testament dus ongeveer één keer in de vijf jaar .

Voor een testament opstellen of het aanpassen van een testament kunnen de tarieven flink verschillen. U bent zelf vrij om te kiezen bij welke notaris u het testament laat opstellen. De notaris vergelijken op testament kosten kan u helpen bij het vinden van een goedkope notaris bij u in de buurt.