Als u gaat samenwonen, zijn er een aantal belangrijke zaken waar u op moet letten. Het is belangrijk om een aantal zaken goed te regelen en vast te leggen als u gaat samenwonen. Dat kan in een samenlevingscontract.
Het belangrijkst is om afspraken te maken en deze op papier te laten zetten. Er is dan duidelijkheid over ieders rechten en plichten. Deze afspraken noemen we een samenlevingscontract. Zo’n samenlevingscontract kunt u door de notaris laten opstellen. Zeker als u samen kinderen hebt of wilt, is het laten opstellen van een samenlevingscontract een goed idee.
Wat staat er in een samenlevingscontract?
U beslist zelf wat er in een samenlevingscontract komt te staan. Enkele belangrijke zaken die veel mensen opnemen in een samenlevingscontract zijn:
- Wat draagt wie bij? Dus hoeveel ieder moet betalen aan het huishouden.
- Van wie zijn welke spullen? Om geen onduidelijkheid te krijgen, maar ook om vast te leggen wat er gebeurt als u weer uit elkaar gaat, kunt u in een samenlevingscontract opnemen van wie de mooie witte bank of de Playstation 3 precies zijn. Dit kan bijvoorbeeld ook handig zijn als één van de partners onverhoopt een schuld mocht hebben.
- Een koopwoning. Als u samen gaat wonen in een koopwoning, dan blijft de woning op naam staan van de eigenaar. Dit kan niet in een samenlevingscontract aangepast worden. Dus de waarde van de woning blijft voor de eigenaar en de partner kan daar niet van profiteren.
- Partnerpensioen. Met een samenlevingscontract kunt u gebruik maken van het partnerpensioen.
- Uit elkaar? U kunt in een samenlevingscontract vastleggen wie wat krijgt als u uit elkaar gaat. Ook kunnen afspraken gemaakt worden over partneralimentatie,
Verblijvingsbeding? Wat is dat?
Als u samen een eigen woning heeft, kan het verstandig zijn om een verblijvingsbeding op te nemen in uw samenlevingscontract. In het geval van overlijden van één van de twee partners, komt de woning dan namelijk automatisch in het bezit van de overgebleven partner. Daarmee voorkomt u bijvoorbeeld dat deze uit het huis gezet wordt door een van de erfgenamen. Niet in alle gevallen is een verblijvingsbeding een handige oplossing, bespreek deze optie dan ook goed met uw notaris.
Let op, in een samenlevingscontract kunt u niet vastleggen hoe uw erfenis verdeeld moet worden als u komt te overlijden. Hiervoor is een testament nodig.
Risico zonder samenlevingscontract
Deskundigen vergelijken een samenlevingscontract met een brandverzekering. Zolang alles goed gaat, is er niets aan de hand. Maar als het misgaat, komt een samenlevingscontract goed van pas. Zonder samenlevingscontract bestaat het risico dat een van de partners financieel in kou komt te staan als de relatie ophoudt. Door afspraken te maken over partneralimentatie in het geval van relatiebreuk kan dit worden opgevangen.
Bij overlijden van een van de partners kan een samenlevingscontract ervoor zorgen dat de achtergebleven partner recht heeft op een deel van het koophuis.
Tariefverschillen
De tarieven van de notarissen voor een samenlevingsovereenkomst kunnen veel verschillen. U kunt de notaris vergelijken en kosteloos online meerdere offertes opvragen. Hierdoor kunt u besparen op de notariskosten voor een samenlevingsovereenkomst.