Een levenstestament is een document waarin u wensen kunt laten vastleggen voor het geval u dit zelf niet meer kan tijdens uw leven door ziekte, een ongeluk of dementie. Het grootste verschil tussen een levenstestament en een ‘normaal’ testament is dat een levenstestament al in werking gaat tijdens uw leven, waarbij een ‘normaal’ testament pas belangrijk wordt na overlijden.
Kies zelf de medische zorg
In een levenstestament kunt u laten vastleggen wat uw wensen zijn op het gebied van zorg. U geeft als het ware toestemming voor welke medische handelingen u wel of niet wilt hebben. De meest bekende is de euthanasieregeling, maar ook kan aangegeven worden of u altijd de levensverlengende behandelingen wilt of niet.
Door van te voren vast te leggen welke wensen u heeft, voorkomt u dat een familielid de macht in handen neemt en keuzes voor u maakt waar u zelf niet achter staat.
Zorg dat uw geld op de juiste plek komt
Hoe weet u zeker of familie en vrienden de juiste intenties hebben en niet stiekem uit zijn op uw financiële vermogen? Om zeker te zijn dat uw geld op de juiste plek komt, kunt u de wensen laten vastleggen in een levenstestament. Bent u donateur of schenkt u regelmatig geld aan uw (klein)kinderen, dan kan dit ongestoord voortgezet worden als u dit heeft aangegeven in het levenstestament. U geeft dan aan welke personen verantwoordelijk worden voor het uitvoeren van deze financiële taken en zij moeten dit zo uitvoeren.
Zonder levenstestament geeft u geen toestemming
Als u niet in een levenstestament laat vastleggen wat uw wensen zijn en u kunt deze niet zelf meer kenbaar maken, dan moet in de meeste gevallen een Kantonrechter een mentor, curator of bewindvoerder benoemen. Deze persoon kan dan voor u handelen. Maar als deze aangestelde persoon in uw naam geld wilt schenken of doneren, moet hij hiervoor eerst toestemming krijgen van de Kantonrechter. Dit is om uw financiën te beschermen. Als er niet aangetoond kan worden dat u regelmatig geld schonk of doneerde, zal de Kantonrechter geen toestemming geven. Uw geld komt dan niet meer bij de personen waarvoor u het bedoeld had.
Levenstestament en de notaris
Een levenstestament kunt u laten vastleggen bij de notaris. De notaris kan u adviseren en laat uw testament registreren. Mocht u dan niet meer in staat zijn zelf keuzes te maken, dan is uw levenstestament altijd terug te vinden in het register. De tarieven voor het opmaken van een levenstestament verschillen per notaris. De notaris vergelijken helpt u bij het vinden van een goedkope notaris in de buurt. Door het levenstestament te laten opmaken bij een notaris is het meteen duidelijk dat u vrijwillig en wilsbekwaam het document heeft laten opstellen. U kunt op elk moment het testament intrekken of aanpassen bij de notaris.