Van de Nederlandse 50-plussers heeft meer dan zestig procent geen testament. Toch heeft driekwart van deze groep wel eens nagedacht over de invulling van een testament, maar dit niet laten opmaken. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de KWF Kankerbestrijding.
Uit dit onderzoek blijkt dat belangrijke redenen om geen testament te maken zijn; dat er op vertrouwd wordt dat de nabestaanden alles goed regelen, dat er weinig te erven valt en dat de kosten bij de notaris voor het opstellen van een testament hoog zijn.
Zonder testament bepaalt de wet de verdeling
Als er wordt gekozen voor het niet opmaken van een testament, bepaalt de wet hoe de nalatenschap wordt verdeeld. Er kan niet zelf worden bepaald wat naar wie toe gaat. Als er nabestaanden zijn die geen deel wordt gegund, krijgen die toch een deel van de erfenis en kan het voorkomen dat kinderen lang moeten wachten op hun deel van de erfenis. Om zeker te zijn dat alle bezittingen worden verdeeld aan de hand van de eigen voorkeur, moet een testament worden opgemaakt. Denk aan de verdeling van een huis, auto of geld. Ook als er geld naar een goed doel moet gaan, moet dit worden vastgelegd in een testament.
Kosten voor een testament verschillen
De kosten voor het opstellen van een testament verschillen per notaris. De notaris vergelijken kan op DeGoedkoopsteNotaris.nl per regio. Naast een gewoon testament kan ook een levenstestament worden gemaakt. Dit document regelt de wensen voor overlijden als iemand niet meer in staat is om zelf beslissingen te nemen.