Ouderlijk gezag regelen

Leestijd: < 1 minuut

Het ouderlijk gezag, vroeger ouderlijke macht, is het gezag dat ouders over minderjarige kinderen uitoefenen. Het ouderlijk gezag wordt verplicht door de ouders uitgeoefend. Als het kind meerderjarig is stopt het ouderlijk gezag of als de ouders uit het ouderlijk gezag worden ontzet. Gaat het ouderlijk gezag naar iemand anders dan de ouders, dan is er sprake van voogdij. 

Iemand die het ouderlijk gezag heeft is verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van het kind. Deze persoon of personen zijn ook wettelijk vertegenwoordiger van het kind, beheren het vermogen van het kind en zijn verplicht het kind te onderhouden.

Ouderlijk gezag

Het ouderlijk gezag is niet altijd voor iedereen vanzelfsprekend. Het ouderlijk gezag begint voor een moeder bij de geboorte van het kind automatisch, voor de vader is dit anders. Het ouderlijk gezag begint voor de vader zodra hij getrouwd is met de moeder tijdens de zwangerschap van het kind of een geregistreerd partnerschap is aangegaan met de moeder. Bij een huwelijk wordt het kind automatische erkend door de vader en bij een geregistreerd partnerschap moet de vader het kind wel eerst zelf erkennen.

Is er geen sprake van een huwelijk of partnerschap, dan kan er een verzoek tot gezamenlijk gezag ingediend worden bij de rechter zodat de vader ook het ouderlijk gezag krijgt.

Voogdij

Ouders kunnen het ouderlijk gezag overdragen aan een niet-ouder. Deze krijgt dan de voogdij over de minderjarige kinderen. Een voogd kan van tevoren gekozen worden en dit kan worden vastgelegd bij de notaris. Als de ouder(s) komen te overlijden of niet langer in staat zijn om voor de kinderen te zorgen, is er geen onduidelijkheid wie dan de voogdij krijgt over de kinderen. De voogdij bij notaris regelen maakt de keuze voor de voogd rechtsgeldig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *