Door een testament op te laten maken, bepaalt u zelf wat er bij overlijden met de nalatenschap gebeurt. Doet u dit niet en u komt te overlijden, dan neemt de wet over en wordt de nalatenschap volgens vaste regels verdeeld. In een testament kunt u laten vastleggen wie wat krijgt en kunt u ook mensen uitsluiten of belastingvrij schenken aan bijvoorbeeld een goed doel.
Hoe laat u een testament opstellen?
Een testament wordt door een notaris opgesteld. Welke notaris dat is, mag u zelf bepalen. Een testament is niet alleen bedoeld voor mensen die wellicht binnenkort komen te overlijden of voor mensen met een grote nalatenschap. Iedereen van 16 jaar en ouder mag een testament laten opstellen. Een testament wordt door de notaris ingeschreven in het Centraal Testamenten Register, zo blijft het testament goed bewaard. Zelf de wensen over een nalatenschap op papier zetten is niet rechtsgeldig in Nederland. Dit kan alleen de notaris voor u doen. Een notaris kan u ook helpen bij invullen van het testament, omdat zij u aan zaken kunnen helpen herinneren waar u zelf misschien niet aan heeft gedacht.
Vergelijk de kosten voor een testament
Omdat een testament alleen rechtsgeldig is als deze bij de notaris wordt opgemaakt, is het belangrijk om eerst goed rond te kijken naar verschillende notariskantoren. De prijzen voor het opmaken van een testament kunnen per notaris flink verschillen. Zo kan er al een testament voor één persoon worden opgemaakt vanaf 164 euro. Het opvragen van gratis offertes voor testamenten via DeGoedkoopsteNotaris.nl helpt u bij het vergelijken.
Voor wie is een testament handig?
Een testament is niet alleen bedoeld voor mensen met veel vermogen of voor mensen op leeftijd. Ook jongeren kunnen er goed aan doen om vast een testament op te laten stellen. Denk hierbij aan een eigen woning, auto of bankrekening. Bij samenwonen zonder samenlevingscontract kan een testament ook verstandig zijn. Bij overlijden kunt u er dan voor zorgen dat de nalatenschap niet alleen naar bloedverwanten gaat, maar ook naar uw partner. In een testament kunt u ook een uitsluitingsclausule opnemen. Hiermee kunt u mensen uitsluiten van de erfenis.
Een bestaand testament aanpassen
Als u al een testament heeft, is het verstandig dat eens in de zoveel tijd te controleren. Uw persoonlijke situatie kan veranderd zijn, waardoor het testament aangepast moet worden. Het kan ook voorkomen dat u nu anders denkt over de verdeling van de nalatenschap dan toen u het testament liet opmaken. Om het testament te wijzigen, moet u dat laten herroepen. Ook voor het herroepen van een testament hanteren notarissen verschillende tarieven. Dit kunt u ook op DeGoedkoopsteNotaris.nl vergelijken en gratis offertes voor aanvragen.