Trouwen en geregistreerd partnerschap. Wat zijn de verschillen?

Leestijd: 3 minuten
Trouwen

Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan is op veel vlakken vrijwel hetzelfde. Toch zijn er een aantal verschillen tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap. Wat deze verschillen zijn en waar u extra op moet letten, leggen wij hier uit. 

Gemeenschap van goederen of huwelijkse/partnerschaps voorwaarden?

Trouwen of geregistreerd partnerschap

Bij trouwen of een geregistreerd partnerschap is er automatisch sprake van een gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat alle bezittingen en schulden van u samen wordt. Als u dit liever niet heeft, dan kunt u huwelijkse of partnerschaps- voorwaarden opmaken bij de notaris. De notaris kan vastleggen hoe de kosten van het huishouden zijn verdeeld en verder alle overige afspraken officieel op papier vastleggen. De kosten voor het opmaken van de voorwaarden verschilt per notaris. De notaris vergelijken op prijs, locatie of beoordeling kan makkelijk op DeGoedkoopsteNotaris.nl. Laat de notaris u adviseren over de te maken afspraken. Hij heeft hier ervaring mee en denkt vaak aan zaken waar u zelf nog niet aan had gedacht.

We zetten het nog even op een rijtje. Als u zich aan elkaar wilt verbinden heeft u de keuze uit:

Wel of geen jawoord?

Een mooi moment als u gaat trouwen is elkaar het jawoord geven. Dat jawoord is bij een geregistreerd partnerschap echter geen verplicht onderdeel. Gaat u trouwen dan moet er wel verplicht ‘ja’ worden gezegd tijdens de ceremonie. Bij beide vormen is het mogelijk om een persoonlijke trouwbelofte uit te spreken, maar dit is niet verplicht.

Heeft u Kinderen?

Een groot verschil tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap komt kijken bij het onderwerp kinderen. Als u getrouwd bent en u krijgt een kind, dan is de man automatisch de vader van het kind, zelfs als hij niet de biologische vader is. Bent u een geregistreerd partnerschap aangegaan, dan moet het kind officieel erkend worden door de vader. Sinds 1 april 2014 is het zo geregeld dat een man en vrouw met een geregistreerd partnerschap beide automatisch ouder worden van een kind, net zoals bij een huwelijk. Voorwaarde hierbij is dat het geregistreerde partnerschap al bestond voordat het kind werd geboren. Voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen twee mannen of twee vrouwen gelden andere regels.

 Uit elkaar gaan

Het kan toch gebeuren dat u uit elkaar wilt. Bij scheiden bestaan ook een aantal verschillen tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap. Als u getrouwd bent, kunt u alleen uit elkaar door dit via de rechtbank te laten lopen. Dit is voor een partnerschap niet nodig. Voorwaarde is wel dat er geen minderjarige kinderen in het spel zijn en beide partners het eens zijn met de scheiding. Voor het ontbinden van een huwelijk moet u naar de rechter. Een rechter kan ook het huwelijk omzetten in een scheiding van tafel en bed. Dit is niet mogelijk bij het beëindigen van een een geregistreerd partnerschap. Is er sprake van een hypotheek en u gaat scheiden, dan heeft u een akte van verdeling nodig. Deze akte wordt door een notaris opgemaakt. Houd rekening met de kosten, deze kunnen per notaris flink verschillen. Let op, als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan doet u dit automatisch in gemeenschap van goederen. Wilt u dit niet, dan kunt u ook dit laten vastleggen bij de notaris.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *