Als je gaat trouwen komt daar veel bij kijken. Een groot feest, gasten uitnodigen, het ja-woord en de ringen. Het moet de mooiste dag van je leven worden. Bij een huwelijk speelt ook de notaris een rol. In Nederland is het zo geregeld, dat als je gaat trouwen je dit automatisch in gemeenschap van goederen doet. Simpel gezegd, alles van jou is dan ook van de ander en andersom. Wil je dit liever niet zo geregeld hebben, dan kan je huwelijkse voorwaarden laten opmaken.
Opmaken huwelijkse voorwaarden
Huwelijkse voorwaarden worden door de notaris opgemaakt. De normale gang van zaken is dat je voor de bruiloft de huwelijkse voorwaarden laat opmaken. Voordat je dit laat doen is het verstandig om na te gaan wat jullie beiden aan vermogen hebben. Denk hierbij aan spaargeld, bezittingen, een eigen huis en schulden. Met huwelijkse voorwaarden kan je vastleggen of het vermogen gedeeld wordt of dat het van de oorspronkelijke eigenaar blijft. Een regeling daar tussenin is ook mogelijk. De notaris kan hierin adviseren en toelichten wat de mogelijkheden zijn. Inkomsten en uitgaven die worden gedaan tijdens het huwelijk kunnen ook meegenomen worden in de huwelijkse voorwaarden. Stel je gaat samen in een koophuis wonen. Is de inbreng in de woning gemeenschappelijk of blijft dat ook apart? Hoe worden de inkomsten verdeeld en betaalt ieder evenveel voor de huishoudelijke kosten? Vergeet ook niet, voordat je huwelijkse voorwaarden laat opstellen, een inventarisatie te maken van eventuele pensioenregelingen en levensverzekeringen. De notaris weet dan of hier rekening mee gehouden moet worden. Door van tevoren na te gaan hoe jullie alles geregeld willen hebben, kan dit flink wat tijd besparen bij de notaris.
Notariskosten voor huwelijkse voorwaarden
De notaris houdt meestal eerst een kennismakingsgesprek. Sommige kantoren bieden dit gratis aan. De kosten voor het opmaken van de huwelijkse voorwaarden verschillen per kantoor en per notaris. Hoe meer tijd de notaris nodig heeft voor het opmaken van de huwelijkse voorwaarden, hoe hoger de uiteindelijke notariskosten worden. Elke keer dat er een wijziging moet plaatsvinden, kunnen hier kosten voor in rekening worden gebracht. Denk dus goed na over wat je in de huwelijkse voorwaarden laat opnemen om zo op de notariskosten te besparen. Binnen de notariskosten zit altijd een eenmalig bedrag inbegrepen voor het inschrijven van de huwelijkse voorwaarden in het huwelijksgoederenregister bij de rechtbank. De prijzen voor het opmaken van huwelijkse voorwaarden beginnen bij 459,- euro en lopen op tot meer dan 1000,- euro. Het is dan ook raadzaam om eerst offertes op te vragen bij verschillende kantoren om de prijs te vergelijken. Dit kan gratis op DeGoedkoopsteNotaris.nl en dit is geheel vrijblijvend.