Het levenstestament is in het tweede deel van dit jaar een stuk populairder dan voorheen. Volgens de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) zijn er in het tweede kwartaal 90 procent meer aanvragen voor een levenstestament geweest dan ronde dezelfde tijd een jaar geleden.
Er werden in het tweede kwartaal van 2014 maar liefst 9695 levenstestamenten geregistreerd. Dat zijn er 4649 levenstestamenten meer dan rond deze periode een jaar eerder. Dat er nu opeens zo veel meer aanvragen zijn, kan te maken hebben met de optie om het levenstestament digitaal in te schrijven is in het register. De stijging kan ook te maken hebben met dat steeds meer mensen achter het bestaan komen van een levenstestament.
Wat is een levenstestament?
Een levenstestament is niet hetzelfde als een gewoon testament. In een levenstestament wordt onder andere vastgelegd wie de vertrouwenspersoon is die zaken mag afhandelen voor iemand die dit zelf tijdens het leven niet meer kan. Dit voorkomt financieel misbruik. Verder kan er in een levenstestament ook worden aangegeven wat er moet gebeuren met de opvang van kinderen of verzorging van huisdieren als iemand hier zelf niet meer voor kan zorgen door ziekte of een ongeval. Een levenstestament is vrij veelzijdig, zo kan hierin ook worden aangegeven hoe de medische verzorging moet verlopen, wat er met eventuele schenkingen moet gebeuren en wat het plan is voor de eigen woning. Het levenstestament kan net zo uitgebreid worden als iemand zelf wilt. Een notaris kan hier informatie over en inzicht in geven. Eigenlijk is een levenstestament een grote volmacht die iemand afgeeft aan een persoon die wordt vertrouwd met het goed afhandelen van de wensen.
Een levenstestament laten opstellen
Een levenstestament wordt door een notaris opgemaakt. Zelf de wensen in een document zetten is niet voldoende, dit heeft geen rechtsgeldigheid. De notaris maak een officiële akte op en schrijft deze in bij het Centraal levenstestamenten register. De notaris kan helpen bij het vastleggen van de persoonlijke wensen en voorkeuren. Vaak is het verstandig één persoon aan te wijzen die de financiële zaken mag afhandelen. Wie deze persoon is mag zelf bepaald worden. Er kunnen ook meerdere personen worden aangewezen en er kan worden aangegeven bij wie deze personen verantwoording moeten afleggen over de uitgaven. Hiervoor kan bijvoorbeeld de notaris worden gebruikt. Het is verstandig om op tijd een levenstestament te laten maken. Handel niet te snel en overleg de wensen eerst met je partner. Mocht er al een levenstestament bestaan, neem deze dan eens in de vijf jaar nog even door. Wellicht zijn er veranderingen geweest in de persoonlijke situatie. Het levenstestament kan op elk moment worden aangepast of worden ingetrokken. Hiervoor moet wel weer een bezoekje aan de notaris worden gebracht. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kan makkelijk een notaris gevonden worden in de buurt. Eerst de notaris vergelijken met andere aanbieders kan flink wat geld besparen.