Voor huizenbezitters was 2014 een goed jaar, want de gemiddelde prijs van een woning steeg met 3.9 procent ten opzichte van 2013. Daarnaast steeg het aantal verkochte woningen ook, namelijk met 37.6 procent. Helaas zitten er een kanttekening aan dit verhaal: huizenprijzen verschillen sterk per regio in Nederland, evenals het aantal verkochte woningen.
Maandelijks archief: februari 2015
Woningverkoop trekt aan; huizenmarkt leeft op
Woon je in de Randstad, het noorden of zuiden van het land en wil je een huis kopen? Dan is er positief nieuw te melden: de woningverkoop in januari is gestegen in vrijwel heel Nederland. Ten opzichte van januari 2014 zijn er in de eerste maand van dit jaar gemiddeld meer woningen verkocht. Afgelopen maand schreef het Kadaster 9.437 woningen in, waar appartementen een belangrijk deel van uit maken. De verkoop van het aantal appartementen steeg, met bijna 13 procent, namelijk het sterkst.
Erfbelasting alleenstaanden omlaag?
Ben je alleenstaand en zou je graag willen dat jouw erfenis terecht komt bij bijvoorbeeld goede vriend, dan is dat als het aan D’66 ligt in de toekomst mogelijk. Nu.nl bericht namelijk dat D’66 huidige regelgeving voor erfbelasting wil moderniseren. Op dit moment kunnen alleenstaanden alleen tegen het hoogste tarief (30 procent) schenken aan derden. D’66 is van mening dat de samenleving is veranderd waardoor het erfrecht leefvormneutraal zou moeten worden. Voor alleenstaanden wordt het in de toekomst wellicht mogelijk om een erfenis achter te laten aan bijvoorbeeld een vriendin of buurman, tegen een lager tarief (18 procent) dan nu het geval is.
Je ex online zwartmaken is strafbaar
Ben je getrouwd of aan het samenwonen? Dan kun je een wel heel bijzondere maatregel vastleggen bij je notaris: Je mag niet elkaars vuile was buitenhangen via internet in tijden van ruzie of scheiding.
Hoe werkt het?
Tegenwoordig zijn samenlevingscontracten, huwelijkse voorwaarden en echtscheidingsmaatregelen uit te breiden met een ‘sociale mediaclausule’. Dit kan via de notaris vastgesteld worden. Wie zich als (ex-)partner toch in een opstandige bui waant en dingen als naaktfoto’s en haatberichten online zet, zal consequenties zien voor zijn daden. Deze onheil verspreider zal de vooraf vastgestelde dagelijkse dwangsom betalen zolang de foto’s of berichten worden verspreid, dan wel zichtbaar zijn op social media. Wie hier geen gehoor aan geeft, komt voor de rechter.
Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen over de clausule: ‘Er staat in de clausule dat als de relatie voorbij is, dat je dan op de sociale media of op het internet in het algemeen, geen beledigende dingen over elkaar mag zeggen of informatie mag delen die je weet omdat je een relatie met elkaar hebt gehad. En dat je dus ook geen naaktfoto’s, naaktfilmpjes, whatsappjes, smsjes en al dat soort zaken mag publiceren van je partner’.
Samenlevingscontract
Voel je hier wat voor en zoek je een notaris? Kijk op onze website www.degoedkoopstenotaris.nl en kom snel in contact met de voordeligste en dichtstbijzijnde notaris voor jou. Steeds meer mensen gaan samenwonen, zonder te trouwen of verder iets te regelen. Er zijn echter een hoop zaken die handig of verstandig zijn om vast te leggen. Dit doe je in een samenlevingscontract. Hebben jullie een samenlevingscontract nodig? DeGoedkoopsteNotaris.nl maakt het je makkelijk en ontwikkelde daarom de SamenlevingsCheck.
De zeven beste redenen om een samenlevingscontract op te stellen
Leestijd: 3 minutenHet klink misschien niet zo romantisch, maar een samenlevingscontract kun je niet zonder. Ook partners die altijd bij elkaar blijven, hebben baat bij een contract. Door het officieel maken van de samenleving heb je bijvoorbeeld ook rechten bij overlijden van je partner.
Samenwoners hebben wettelijk gezien geen verbintenis. Dit houdt bijvoorbeeld in dat bij overlijden de bezittingen van de overleden partner niet automatisch terecht komen bij de achtergebleven partner. De bezittingen van de overledene vormen een onderdeel van de nalatenschap en komen bijvoorbeeld terecht bij de ouders en broers en zussen. Bij het verbreken van de samenleving gaat het ook lastig worden als er geen contract is. Wij zetten voor jou de zeven beste redenen om een samenlevingscontract op te stellen op een rijtje zetten.
1) Met een samenlevingscontract zijn jullie fiscale partners
Vaak moeten samenwoners een samenlevingscontract hebben om te kunnen profiteren van de voordelen van het fiscaal partnerschap. Als fiscaal partners kunnen jullie de belastingheffing over het inkomen verlagen door aftrekposten te schuiven naar de partner met de hoogste belastingdruk. Dit kan bij de jaarlijkse aangifte veel geld besparen.
2) Word elkaars erfgenaam
Samenwonende partners zijn niet automatisch elkaars erfgenaam. Bij overlijden van één van beide ontvangt de achterblijver vaak niets uit de nalatenschap. Persoonlijke bezittingen van de overledene komen namelijk bij de wettige erfgenamen terecht. Dit zijn bijvoorbeeld de kinderen of de ouders en broers en zussen van de overledene. Door een samenlevingscontract op te stellen kan dit voorkomen worden. Met een verblijvingsbeding wordt het gezamenlijke vermogen toegedeeld aan de langstlevende. Om erfgenaam te worden met alle rechten van dien moet je nog wel een testament maken.
3) Samenlevingscontract heeft ook invloed op de vrijstelling bij overlijden
In een testament kun je vastleggen aan wie jouw bezittingen toekomen na jouw overlijden. In principe is een testament dus voldoende om bezittingen over te dragen op jouw partner. Echter, als er geen samenlevingscontract is opgesteld, is er meer belasting verschuldigd. Een samenlevingsovereenkomst geeft namelijk een hogere vrijstelling voor de erfrecht. Dit kan zo duizenden euro’s schelen.
4) Wie krijgt wat bij het verbreken van de relatie?
Het samenvoegen van twee huishoudens in één is eenvoudig, maar bij het verbreken van de relatie ontstaan er vaak problemen. Wie krijgt wat en hoe worden de gezamenlijk aangekochte bezittingen verdeeld? Op het moment dat de relatie wordt verbroken handelt ieder van de partners uit eigen belang. Dit maakt een goede verdeling van bezittingen en schulden vaak onmogelijk. Door vooraf alles goed vast te leggen kan dit voorkomen worden.
5) Eigen woning van één van de twee
Eén van beide bezit een woonhuis waar jullie samen gaan wonen. Samen gaan jullie bijvoorbeeld investeren in het huis. Bij het verbreken van de relatie blijft het woonhuis inclusief het samen geïnvesteerde bedrag van de oorspronkelijke eigenaar. In het samenlevingscontract kan worden vastgelegd dat de partner die niet de eigenaar is een compensatie krijgt voor zijn of haar bijdrage in de investering.
6)Wie betaalt wat?
In een samenlevingscontract kunnen onderlinge afspraken schriftelijk worden vastgelegd. Dit schept duidelijkheid bij meningsverschillen. Hoeveel draag je maandelijks bij aan de vaste lasten en hoeveel draagt je partner bij? Door dit vast te leggen kunnen er geen discussies over ontstaan.
7) Is één van beide ondernemer? Wat gebeurt er bij faillissement?
In het samenlevingscontract kan ook voor de buitenwereld worden vastgelegd wie de eigenaar is van welke bezittingen. In principe is het bij betalingsproblemen niet mogelijk om schulden te incasseren bij de partner. Hier zitten wel haken en ogen aan die goed doorgesproken moeten worden met een notaris.
Kortom! Genoeg redenen om de samenleving ook via de notaris vast te leggen. Samen met de notaris kunnen jullie ook kwesties bespreken waar nog vragen over zijn. Een samenlevingscontract moet namelijk zo goed mogelijk worden afgestemd op jullie persoonlijke situatie. Tarieven van notarissen verschillen enorm. Zo rekent de goedkoopste notaris voor een samenlevingscontract 186 euro, terwijl de duurste ruim 600 euro rekent. Het loont dus om notarissen te vergelijken. Benieuwd naar de goedkoopste notaris in jouw buurt?
Worden de hypotheken straks echt flink duurder?
Leestijd: 2 minutenGisteren waarschuwde de Rabobank in Het Financiele Dagblad dat hypotheken in de komende flink duurder gaan worden. Willen banken nog iets verdienen aan hypotheken, zo stelt financieel en risicobestuurder Bert Bruggink van Rabobank, dan moet de rente flink omhoog. Dit is het gevolg van strengere regels van Europa om grotere buffers aan te houden. ‘Onzin,’ zegt vandaag Vereniging Eigen Huis bij monde van directeur Rob Mulder. Ook andere deskundigen zetten vraagtekens bij de waarschuwing van Bruggink.