Wat doet de notaris bij het kopen van een huis?

Leestijd: 3 minuten

Een huis kopen en een notaris zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe je het ook wendt of keert; je moet bij een notaris langs om de koop van je huis rond te krijgen. Maar waar is die notaris dan precies voor nodig? Wij leggen het uit.

IMG_0159

Waar is de notaris zo druk mee?

Voordat je een huis kunt kopen moet er een hoop geregeld worden. Niet alleen voor jullie, maar ook voor de notaris. De notaris regelt alle juridische zaken rondom de koop van een huis. De meeste kopers zijn ervan op de hoogte dat er een koopcontract getekend moet worden, maar dat is niet alles. Het huis moet vervolgens overgedragen worden door de notaris voordat de koop helemaal rond is. Als koper van een huis bepaal je met welke notaris je in zee gaat. De verkoper van het huis gaat hier in mee. Het klinkt nu alsof het alleen maar om de kopers gaat, maar het wil natuurlijk niet zeggen dat de notaris alleen in het belang van de kopers werkt. Notarissen zijn onpartijdig en onafhankelijk en zullen altijd in het belang van zowel de koper als de verkoper werken. De notaris doet onderzoek naar kopers, verkopers, de hypotheek en de gemeente. Is er ergens onduidelijkheid over of klopt er iets niet? Dan pikt de notaris dit op en helpt je verder.

Wat zijn de taken van een notaris?

De notaris heeft een paar vaste taken in het afronden van de koop van een huis:

  • De notaris heeft een controlerende functie. Hij controleert de persoonsgegevens, of de verkopers wel bevoegd zijn om het huis te verkopen, maar ook of er geen oude hypotheken op het huis staan.
  • De notaris gaat na of er in de vorige leveringsakte bepalingen stonden waar de kopers rekening mee moeten houden, zoals de bepaling dat het huis alleen voor ‘normaal gebruik’ gebruikt mag worden.
  • Hij kan de koopakte opstellen. Het is niet verplicht om een koopakte bij de notaris op te laten stellen. Behalve in Amsterdam; daar doet de notaris het wel. In de meeste gevallen stelt de makelaar de koopakte op.
  • De notaris stelt de hypotheekakte op. Hiervoor zijn de hypotheekstukken van de bank nodig van zowel de koper als de verkoper. Als alles in orde is, kan de hypotheekakte ondertekend worden door de koper, de verkoper en iemand van de bank. Eigenlijk is er nooit echt iemand van de bank bij, maar vervult een medewerker van het notariskantoor die taak. De hypotheekakte is uiteraard niet nodig als er geen hypotheek is afgesloten. Dit komt weinig voor. Wel heb je dan alsnog een leveringsakte nodig.
  • De notaris stelt de leveringsakte op. In de leveringsakte staat officieel dat het huis nu jouw eigendom is en niet langer van de oude eigenaar. In de leveringsakte wordt ook opgenomen of het huis op één naam of twee namen komt te staan. In het geval van twee namen wordt er ook opgenomen hoe de verdeling is. Zijn jullie allebei voor de helft eigenaar van het huis? Of is er een andere verdeling gemaakt?
  • De notaris stelt de datum van de echte overdracht vast. Op deze dag krijgt de nieuwe eigenaar de sleutel van de oude eigenaar. Zo kan de nieuwe eigenaar eindelijk het huis in. Op deze dag heeft de notaris ook het geld van de hypotheek binnen. Na de overdracht maakt hij dit geld over naar de nieuwe eigenaar.
  • Ook houdt de notaris toezicht op de waarborgsom en controleert of de volledig koopsom is gestort.
  • Als laatste stap zorgt de notaris ervoor dat de leveringsakte en hypotheekakte worden ingeschreven in het Kadaster. Het Kadaster is een lijst van alle koopwoningen. Na de inschrijving is het huis officieel van jou, nieuwe eigenaar. Gefeliciteerd!

Notaristarieven

Notaristarieven kunnen erg uiteenlopen. Dit komt doordat notarissen hun eigen tarieven mogen bepalen. Op de GoedkoopsteNotaris.nl kan je gratis offertes opvragen om ze eens rustig thuis te vergelijken. Zo vind je snel de goedkoopste notaris bij jou in de buurt.

2 reacties op “Wat doet de notaris bij het kopen van een huis?

  1. ondertekenen als er niemand van de bank is. Ook denk ik dat een goede notaris heel belangrijk is bij zo’n procedure want hij een van de belangrijkste rollen speelt in dit proces. Hopelijk zal alles me lukken – met hypotheek en met een notaris.

  2. Bedankt voor de heldere uitleg. Het is soms nog vaag wat een notaris precies doet. Nu ik het beter weet is het minder vervelend om zoveel geld af te dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *