Wat houdt een langstlevende testament in?

Leestijd: 2 minuten

Er was een tijd dat getrouwde stellen hun zaken goed moesten regelen in een testament, want als één van de partners zou overlijden, werd de langstlevende partner niet door de wet beschermd. Voor deze stellen was er een langstlevende testament. Sinds 2003 is er het nieuwe erfrecht en is de wet iets veranderd. IMG_0149

Het oude erfrecht

Voor 1 januari 2003 was het zo geregeld dat als een stel getrouwd was en kinderen had, de langstlevende partner samen met de kinderen een erfdeel had. Als één van de partners dan overleed, dan hadden zowel de langstlevende partner als de kinderen recht op een deel van de erfenis. Alleen meerderjarige kinderen konden op ieder moment dat zij wilden, hun deel van de erfenis opeisen bij de langstlevende ouder. De ouder was verplicht dit geld gelijk te geven aan de kinderen. Deze situatie zorgde er regelmatig voor dat langstlevende partners in de schulden kwamen. Want als het geld er niet was, terwijl het kind zijn/haar erfdeel opeiste, moesten er spullen of auto’s verkocht worden. En soms zelfs het huis. Als je dit als stel anders wilde regelen, kon je een langstlevende testament op laten stellen bij de notaris.

Het nieuwe erfrecht

Tegenwoordig is het het erfrecht zo geregeld dat wanneer een stel getrouwd is of geregistreerd staat als partners, de langstlevende partner beter beschermd wordt. De langstlevende partner erft namelijk de volledige erfenis. Maar hoe zit het dan met de kinderen? Uiteraard worden de kinderen niet zomaar onterfd of vergeten. Kinderen hebben, tenzij anders vastgelegd, nog steeds recht op een deel van de erfenis, maar hebben hier pas recht op nadat ook de langstlevende ouder is overleden of als er sprake is van een faillissement.

Testament laten opstellen

Het nieuwe erfrecht geldt alleen voor getrouwde stellen of geregistreerde partners. Mensen die samenwonen, zelfs met samenlevingscontract, zijn wettelijk gezien geen partners en dus ook geen erfgenamen. Wil je dat wel? Laat dan een testament opstellen bij de notaris. Ook voor stellen die wel voor de wet samen zijn, maar meer willen dan alleen de bescherming van de langstlevende partner, kunnen een testament op laten stellen. Een testament is alleen rechtsgeldig als deze bij een notaris is opgesteld.

Kosten testament opstellen

Iedere notaris mag zijn eigen tarieven bepalen. Het is daarom slim om de tarieven van notarissen voor het opstellen van een testament te vergelijken, want de prijzen kunnen erg uiteenlopen. Zo betaal je bij de ene notaris 180 euro, terwijl je bij de andere notaris 840 euro betaalt. DeGoedkoopsteNotaris.nl vindt snel en gratis de goedkoopste notaris bij jou in de buurt. Vergelijk daarom snel en vind de goedkoopste notaris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *