Ook voor de koop van je zomerhuisje, op naar de notaris!

Leestijd: 2 minuten

Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zijn er het afgelopen jaar aanzienlijk meer vakantiewoningen verkocht dan het jaar daarvoor. Het gaat om zo’n 3.130 nieuwe of bestaande vakantiewoningen, het jaar ervoor waren dit er slechts 1.750, een flinke stijging dus! Word jij binnenkort ook de gelukkige eigenaar van een zomerhuis?

vakantiehuisje

Juridisch gezien zijn er verschillende manieren om een zomerhuis te kopen. In de meeste gevallen koop je alleen de zomerwoning. Dit houdt in dat je niet de grond waar de woning op staat koopt, maar dat je deze gaat huren. Bij sommige recreatieparken is het ook mogelijk om de grond, waar je huisje op staat, te kopen of een recht van opstal te krijgen.

Woning kopen en grond huren

De meest voorkomende situatie is dus dat je een recreatiewoning koopt en de grond waar deze opstaat huurt. Hierdoor zou het kunnen dat, aan het einde van de huurovereenkomst, je de woning moet afbreken of verwijderen. Omdat de grond niet jouw bezit is, wordt het daarmee ook lastiger om je vakantiewoning door te verkopen.

Woning en grond kopen

Het zou ook kunnen dat je een vakantiewoning samen met de grond kunt kopen. In dit geval bezit je zowel de woning als de grond. Doordat je geen huur hoeft te betalen heb je meer vrijheid. Als je de vakantiewoning weer wilt verkopen, gaat dat ook een stuk makkelijker. Vaak is er bij de vakantieparken een Vereniging van Eigenaren (VvE) en zouden er regels kunnen zijn waar je je verplicht aan moet houden. Ook zijn er meer bijkomende kosten als je de recreatiewoning inclusief grond koopt. Denk hierbij aan:

  • Bij de overdracht betaal je eenmalig 2% overdrachtsbelasting
  • Jaarlijkse onroerendezaakbelasting
  • Rioolheffing
  • Als je in een jaar langer dan 90 dagen in de vakantiewoning verblijft, moet je forensenbelasting betalen
  • Indien je de vakantiewoning gaat verhuren, moet er eventueel ook toeristenbelasting betaald worden

Woning en recht van opstal kopen

Recht van opstal houdt in dat je beperkt recht krijgt over de grond waar de vakantiewoning op staat. je zou mogen bouwen, werken of beplanten zonder dat het resultaat automatisch bezit wordt van de eigenaar van de grond. Er wordt met het recht van opstal dus een scheiding gemaakt tussen het eigendom van de grondeigenaar en de woningeigenaar. het recht van opstal wordt door de notaris geregeld.

Met het recht van opstal kan de eigenaar van de woning aan het einde van het recht van opstal met de grondeigenaar regelen dat deze de recreatiewoning mee kan nemen, voor zover dat mogelijk is. Als dat niet kan zou het mogelijk zijn om een vergoeding af te spreken met de grondeigenaar.

De koop van je zomerhuisje

Ben je van plan om voor de aankoop van je zomerhuis een hypotheek af te sluiten? Dan is het voor de bank belangrijk om te weten of je de grond er ook bij koopt, of dat je alleen de eigenaar van de woning wordt.

Welke vorm je ook kiest, je zult de notaris nodig hebben om het officieel vast te leggen. Voor het vinden van de goedkoopste notaris kan je de notaristarieven vergelijken op de website van DeGoedkoopsteNotaris.nl. Hier vind je makkelijk en snel een notaris. Ook kan je gratis en vrijblijvend meerdere offertes aanvragen!

1 reactie op “Ook voor de koop van je zomerhuisje, op naar de notaris!

  1. Zeer nuttige informatie! Ik wil een hypotheek afsluiten om een zomerhuis te kopen en nu ben ik op zoek naar zoveel mogelijk informatie. Ik had geen idee dat het voor een bank belangrijk kan zijn dat ik een eigenaar van de grond erbij ook ben! Ik ben van mening dat een goede notaris heel belangrijk is bij zo’n procedure want hij een van de belangrijkste rollen speelt in dit proces. Hopelijk zal alles me lukken – met hypotheek en met een notaris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *