Bouwkundige keuring nodig of niet?

Leestijd: 2 minuten

Op de huidige woningmarkt wordt er voornamelijk snelheid gemaakt. Zo snel mogelijk dat huis binnen hebben, zo min mogelijk oponthoud. Gaan, gaan, gaan! Maar is dat wel zo handig?


De bouwkundige keuring is in dit proces vaak kind van de rekening.
Het is een last voor de koper die graag de vaart in de aankoop wil houden. Want de verkoper heeft in veel gevallen keuze uit meerdere kopers. Dus snel, snel, snel, om zo de kapers op de kust voor te zijn.
Huis aangekocht, helemaal blij. Maar dan blijkt het allerlei gebreken te hebben..

Bouwkundige keuring verplicht?

De keuring is sinds 1 februari 2019 standaard opgenomen in de koopovereenkomst. Dit ter bescherming van de koper maar niet verplicht. Besluit u ervan af te zien dan legt de makelaar dat vast in de koopovereenkomst.  

Het merendeel van de kopers ziet in de huidige markt af van de keuring. Geen goede ontwikkeling, zo zegt de politiek. Het is echter de verantwoordelijkheid van de koper, zegt de makelaar, want die heeft een onderzoeksplicht. De makelaar informeert de koper over het doen van een bouwkundige keuring.

Waarom een bouwkundige keuring?

Bij een bouwkundige keuring kijkt men naar de onderdelen die u zelf bij een bezichtiging niet direct ziet. Denk aan:

  • Fundering en vloeren;
  • Riolering, ventilatie, leidingwerk in kruipruimte;
  • Vochtmetingen m.b.t. houtrot;
  • Staat van het dak, dakpannen, dakbeschot , goten etc.;
  • Staat van de gevel, kozijnen, ramen en deuren etc.

Zeker bij aankoop van een ouder huis is de bouwkundige keuring belangrijk. Kosten voor herstelwerkzaamheden achteraf verhalen op de verkoper blijkt in de praktijk lastig.  

Wanneer de bouwkundige keuring heeft plaatsgevonden en u overtuigd bent voor het aankopen van uw droomhuis en uw bod is geaccepteerd dan heeft u een notaris nodig om dit alles officieel te maken.  

Hypotheek en leveringsakte

Graag zo snel mogelijk passeren? Kijkt u dan wel even waar u dat het goedkoopst kan doen.

Door tarieven voor de hypotheek en leveringsakte te vergelijken via DeGoedkoopsteNotaris.nl ziet u gelijk waar dit, bij u in de buurt, het goedkoopst mogelijk te regelen valt.

1 reactie op “Bouwkundige keuring nodig of niet?

  1. Alleen voor meer duidelijkheid en uit mijn ervaring wordt een fundering bij een bouwkundige keuring alleen visueel geïnspecteerd. Dit voor meer zekerheid over de fundering, met name bij woningen voor de jaren ’70. Men kan een basis funderingsonderzoek laten uitvoeren. Dit wil zeggen een lintvoegmeting en vloerwaterpassing. Dit kost nog geen 1000 euro. Een uitgebreide versie van een funderingsonderzoek kan duizenden euro’s gaan kosten.
    Dank voor uw goede artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *