Nibud wil hogere hypotheek bij studieschuld

Leestijd: 2 minuten

Het is nog steeds een veel voorkomend probleem: wanneer een starter een woning wil kopen vormt de studieschuld vaak een blokkade. Als het aan het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) ligt, dan komt hier binnenkort verandering in. Het instituut komt met een voorstel dat starters met een studieschuld een kans op een grotere hypotheek moet geven.

Het vormt voor veel starters een belemmering bij de aankoop van hun eerste woning: een hoge studieschuld. De lening zorgt er voor dat de maximale hypotheek stukken lager is dan bij een aanvraag zónder studieschuld. Als het aan het Nibud ligt komt er binnenkort meer ruimte voor deze doelgroep. De uitwerking van het idee is terug te lezen in het adviesrapport Het meewegen van de studielening bij hypotheekaanvragen dat zij eerder deze maand overhandigde aan de Tweede Kamer.

Verlaging factor

Het idee is simpel: een studieschuld zou minder zwaar mee moeten wegen bij de aanvraag van een hypotheek. Het Nibud adviseert de Tweede Kamer om de factor waarmee de schuld meeweegt te verlagen. De huidige factor dateert uit 2014 en is tussentijds niet bijgewerkt. De factor is bepaald door hypotheekverstrekkers. Ondanks een forse daling in de rentestand hebben zij de factor niet aangepast.

Overkreditering

Wanneer de Tweede Kamer het advies doorvoert, betekent dit dat studenten met een studieschuld straks een hypotheek kunnen krijgen die duizenden euro’s hoger ligt dan nu het geval is. Volgens berekeningen van Nibud kan iemand met een studieschuld van 10.000 euro straks zo’n 3.000 euro meer lenen. Voor iemand met een studieschuld van 25.000 euro kan de extra ruimte zelfs oplopen tot 8.000 euro.

Volgens het Nibud hoeft men niet bang te zijn voor overkreditering. De maandlasten zouden ook bij een hogere hypotheek nog steeds verantwoord zijn.

Aflossing studieschuld

Bij het bepalen van de maximale hypotheek kijken hypotheekverstrekkers altijd naar de aanvankelijke schuld. Dit bedrag, de hoofdsom, blijft ook in de nieuwe situatie het uitgangspunt. Het bedrag waarmee de studieschuld maandelijks wordt afgelost is immers opgebouwd uit gelijkwaardige termijnen. Het maandelijkse aflosbedrag blijft dus hetzelfde, ook wanneer de resterende studieschuld daalt. Dit maandbedrag is zo berekend dat de studieschuld in 15 jaar (oude stelsel) of 35 jaar (nieuwe stelsel) is afbetaald. Wanneer er tussentijds extra wordt afgelost is het mogelijk om een herberekening te laten doen.

Registratie schuld

De studieschuld staat niet geregistreerd bij het BKR. De schuld is immers bij DUO geregistreerd en de hypotheekverstrekker of -adviseur kan met medewerking van de hypotheekaanvrager deze gegevens opvragen. Het is niet verplicht om een studieschuld bij de hypotheekaanvraag te vermelden, maar dit wordt wel ten alle tijde nadrukkelijk geadviseerd.

Huis kopen? Vind nu een notaris bij u in de buurt voor het opstellen van een hypotheek- en leveringsakte. Vergelijk de tarieven op DeGoedkoopsteNotaris.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *