Prinsjesdag 2024: de 7 belangrijkste wijzigingen voor de woningmarkt

Leestijd: 3 minuten

De belangrijkste plannen en beleidsvoornemens van het kabinet voor 2025 zijn bekend! Tijdens de Verenigde Vergadering in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag sprak koning Willem-Alexander vandaag de troonrede uit. Wij geven u een overzicht van de zeven veranderingen voor de woningmarkt die van belang zijn voor huiseigenaren, huurders en woningzoekenden.

1. Aanwijzen nieuwe plekken voor bouw grote nieuwbouwwijken vanaf 2030

Er worden nieuwe plekken aangewezen waar in Nederland na 2030 grote nieuwbouwwijken komen. Deze maatregelen is een aanvulling op de huidige zeventien grootschalige woningbouwlocaties die door het rijk worden ondersteund en waarvan de bouw van 26.000 woningen al is gestart. Voor de extra locaties zal worden gekeken naar bijvoorbeeld Limburgse steden met een intercitystation, Stedendriehoek, Apeldoorn, Deventer en Zutphen, maar ook Twente en Groningen. Om de woningbouw te versnellen wil het kabinet daarnaast meer kant-en-klare huizen uit de fabriek inzetten.

2. Overdrachtsbelasting beleggers daalt naar 8 procent

De overdrachtsbelasting voor beleggers werd de afgelopen jaren geleidelijk verhoogd, maar nu kiest het kabinet ervoor om het tarief in 2026 terug te brengen van 10,4 procent naar 8 procent. Hierdoor moet investeren op de woningmarkt aantrekkelijker worden en wil het kabinet verhuurders stimuleren meer woningen beschikbaar te stellen. Zo moet de maatregel het woningtekort verminderen en de druk op de huurprijzen verlichten.

3. 290.000 woningen ouderen bouwen voor 2030

Het kabinet wil dat de 290.000 nieuwe woningen voor ouderen daadwerkelijk zijn gerealiseerd in 2030. Daarmee wil het voldoen aan de groeiende vraag naar dit soort woningen en zorgen voor een doorstroming op de huizenmarkt. Op dit moment lopen de huidige, en hoeveelheid, bouwplannen achter op de doelstellingen die het kabinet in 2022 heeft gesteld. Hierdoor neemt het tekort aan ouderenwoningen die aansluiten op zorg- en leefbehoeften toe en komen er daarmee ook niet voldoende woningen vrij voor nieuwe bewoners. 

4. Onderzoeken mogelijkheid maximering OZB-belasting

Het kabinet wil onderzoeken of de gemeentelijke belasting voor huiseigenaren (de OZB) kan worden gemaximeerd. Sinds 2008 mag elke gemeente zelf bepalen hoever ze hun OZB-tarieven jaarlijks laten stijgen. Sinds dat jaar tot en met 2023 is de OZB jaarlijks met gemiddeld 2,9 procent gestegen. Toch wil de coalitie er met deze mogelijke maximering voor zorgen dat gemeenten hun huishoudens niet gebruiken als ‘pinautomaat’ om bijvoorbeeld gemeentelijke tekorten recht te trekken.

5. Verkoop woning hospita breekt huur

Met deze maatregel wil het kabinet het aantrekkelijker maken voor huiseigenaren om een kamer te verhuren aan een woningzoekende, zoals een student. De wet wordt zo gewijzigd dat het huurcontract automatisch komt te vervallen wanneer een hospita zijn of haar huis wil verkopen. Huurders genieten normaal gesproken huurbescherming, wat inhoudt dat een huurovereenkomst niet ongeldig wordt door de verkoop van het huis. Als een huurder het contract niet wil stoppen, moet een woningeigenaar de woning daardoor verkopen mét huurder. Veel mensen willen zo’n woning niet kopen. Door de nieuwe maatregel, kunnen hospita het huurcontract wel ontbinden als zij hun woning willen verkopen. Daarmee is het een stuk laagdrempeliger om een kamer te verhuren, wat voordelig is voor het woningaanbod.

6. Huurders krijgen het recht om sociale huurwoning te kopen

Huurders met een sociale huurwoning krijgen het recht om het huis dat zij huren te kopen. Onder welke voorwaarden dat mogelijk moet zijn, onderzoekt het kabinet nog. Het is in elk geval niet de bedoeling dat de regeling alleen gaat gelden voor mensen met een laag inkomen, maar ook voor zogeheten ‘scheefhuurders’; mensen die een woning huren met een lagere huur dan zij qua inkomen kunnen betalen.

7. Nieuwe belasting onbebouwde grond voor woningbouw

Het kabinet bekijkt of er een nieuwe belasting kan worden geheven op onbebouwde grond die bestemd is om woningen op te bouwen. Deze belasting moet speculatie met grondprijzen tegengaan; oftewel, het moet voorkomen dat handelaren de grond kopen en verdelen in kleine kavels om door te verkopen voor een veel hogere prijs. 

Meer belangrijke plannen Prinsjesdag 2024

Naast belangrijke plannen voor de woningmarkt, wordt tijdens Prinsjesdag veel meer bekendgemaakt voor het komende jaar. Zoals de plannen rondom zorg en de zorgverzekering en energie en energiekosten. Wilt u daar meer over weten? Lees dan het overzicht voor veranderingen in de zorg en veranderingen in de energiemarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *