vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Een anti-vechtscheidingsclausule

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Een anti-vechtscheidingsclausule, dat klinkt niet gezellig. Zeker niet als u op het punt staan om te gaan trouwen. Het is echter wél verstandig om deze roze bril even af te zetten en met een reële blik naar de toekomst te kijken. In deze clausule kunt u een aantal afspraken opnemen over de communicatie en het omgaan met elkaars spullen in geval van een scheiding. Wanneer één van beide zich niet aan deze afspraken houdt kan dit een eventuele boete tot gevolg hebben. Deze clausule zal er niet voor zorgen dat er helemaal geen vechtscheidingen meer zullen ontstaan, maar is wel een stap in de goede richting. 

Wat is een anti-vechtscheidingsclausule?

Een anti-vechtscheidingsclausule beschermd u en uw partner wanneer u ervoor kiest om te gaan scheiden. U wilt hier natuurlijk nog niet aan denken, maar het is wel verstandig om een aantal afspraken op papier te zetten. Volgens het CBS eindigt namelijk bijna 40% van alle huwelijken in Nederland in een echtscheiding. Hiervan loopt één op de vijf scheidingen uit op een vechtscheiding. Het aantal vechtscheidingen is in de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen.
In een anti-vechtscheidingsclausule kunt u afspraken laten opnemen. Zo kan u afspraken maken over het feit dat u elkaars eigendommen niet mag vernielen. Dit klinkt misschien kinderachtig, maar het komt vaker voor dan u denkt. Een aantal voorbeelden van dergelijke afspraken zijn:

  • U mag elkaars eigendommen niet vernielen;
  • U mag er één week over doen om te reageren op documenten;
  • De communicatie zal telefonisch plaatsvinden.

Wat is het gevolg wanneer iemand zich niet aan deze anti-vechtscheidingsclausule houdt?

De anti-vechtscheidingsclausule moet ervoor zorgen dat langdurige conflicten bij een scheiding worden voorkomen. Aan sommige afspraken zijn boetes verbonden. Dit betekent dat wanneer iemand zich niet aan de afspraken houdt hij of zij een boete hiervoor krijgt. Als u bijvoorbeeld heeft afgesproken dat u elkaars spullen niet mag beschadigen, maar uw partner wel iets beschadigd heeft wat van u is, kan hij hiervoor een boete krijgen. Deze boetes dienen als stok achter de deur. De drempel om de afspraken te negeren en te overtreden ligt dan een stuk hoger. 

De anti-vechtscheidingsclausule laten vastleggen door de notaris

U bent niet verplicht om een anti-vechtscheidingsclausule op te stellen, maar het is dus wel verstandig. U kunt deze clausule laten opnemen in een samenlevingscontract of bij huwelijkse voorwaarden. Dit betekent dat het een onderdeel is van het samenlevingscontract of de huwelijkse voorwaarden. Gaat u binnenkort trouwen en wilt u uw huwelijkse voorwaarden laten opstellen? Dan kan u dit laten doen bij de notaris. Notariskantoren zijn vrij in het bepalen van hun tarieven. Dit betekent dat er geen sprake is van een maximumtarief. Hierdoor kunnen de verschillende tarieven behoorlijk uit elkaar lopen. Het is daarom verstandig om notariskantoren met elkaar te vergelijken en meerdere offertes aan te vragen.

Notaristarieven huwelijkse voorwaarden »