Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Geregistreerd partnerschap

Leestijd
10 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Het geregistreerd partnerschap is een manier om uw relatie voor de wet officieel vast te leggen. Net als bij trouwen is jullie burgerlijke staat vanaf het moment dat jullie het geregistreerd partnerschap aangaan ‘gehuwd’. U kunt het geregistreerd partnerschap op twee manieren aangaan: in beperkte gemeenschap van goederen en met partnerschapsvoorwaarden. Waarom en wanneer is het gunstig om geregistreerd partners te worden, waarvoor gaat u naar de gemeente en waarvoor naar de notaris, wat kost het en wat is het verschil met trouwen en een samenlevingscontract? DeGoedkoopsteNotaris.nl vertelt u alles over dit partnerschap en geeft u een overzicht van de notaristarieven voor het opstellen van partnerschapsvoorwaarden voor geregistreerd partnerschap.

Wat is geregistreerd partnerschap?

Het geregistreerd partnerschap is een samenlevingsvorm die, net als trouwen, wettelijk erkend is. Het heeft heel veel overeenkomsten met een huwelijk, maar is op een aantal punten net anders. Met een geregistreerd partnerschap maakt u uw relatie met uw partner officieel bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Twee vormen van geregistreerd partnerschap:

  • Wettelijke beperkte gemeenschap van goederen: hiermee blijven uw privébezittingen en -schulden van voor het geregistreerd partnerschap van u en zijn alle schulden en bezittingen die jullie al samen hadden en krijgen vanaf het geregistreerd partnerschap van jullie samen. U gaat het geregistreerd partnerschap standaard aan in beperkte gemeenschap van goederen als u geen partnerschapsvoorwaarden opstelt en vastlegt bij de notaris.
  • Partnerschapsvoorwaarden: hierin mogen jullie zelf bepalen hoe de verdeling van bezittingen en schulden wordt. U kunt in de partnerschapsvoorwaarden ook ‘algehele gemeenschap van goederen’ (waarmee alles van jullie gezamenlijk wordt) of juist ‘algehele uitsluiting van gemeenschap van goederen’ (waarmee u deze bezittingen en schulden gescheiden houdt) vastleggen. Partnerschapsvoorwaarden moet u laten opstellen door een notaris, daar zijn kosten aan verbonden.

Wanneer geregistreerd partnerschap?

Het aangaan van een geregistreerd partnerschap is verstandig op het moment dat u met uw partner gaat samenwonen, samen een huis koopt en een hypotheek afsluiten of als jullie samen kinderen krijgen en u niet wilt trouwen maar wel voor de wet gehuwd wilt zijn.

Voor- en nadelen geregistreerd partnerschap

Geregistreerd partnerschap heeft vooral financiële en praktische voordelen en een paar nadelen. Welke voor- en nadelen het precies met zich meebrengt hebben we voor u op een rijtje gezet.

Wat zijn de voordelen van geregistreerd partnerschap?

  • Het is een officiële erkenning van uw partnerschap, waarmee u dezelfde wettelijke rechten, plichten en bescherming heeft als met trouwen, maar dan zonder een officieel ja-woord naar elkaar uit te spreken en een ceremonie te houden.
  • Met geregistreerd partnerschap worden jullie elkaars fiscaal partner, wat belastingvoordeel kan opleveren. Zoals gezamenlijke aangifte van de inkomstenbelasting, waardoor u uw belastingverplichtingen kunt optimaliseren en mogelijk geld kunt besparen.
  • U geniet van bescherming van eigendommen. Door middel van geregistreerd partnerschap wordt een wettelijk kader vastgesteld om eigendommen eerlijk te verdelen in geval van scheiding of overlijden, wat uw financiële belangen en bezittingen beschermt.
  • Jullie worden elkaars erfgenamen, waarmee u wettelijke aanspraak heeft op een deel van de erfenis van uw partner.
  • Geregistreerd partnerschap verleent u dezelfde rechten en verantwoordelijkheden als getrouwde stellen met betrekking tot ouderlijk gezag, waardoor u samen beslissingen kunt nemen over de opvoeding en toekomst van uw kinderen.
  • U kunt het geregistreerd partnerschap later altijd omzetten in een huwelijk (andersom kan dat niet).
  • U kunt uit elkaar gaan zonder rechter, dat kan wel alleen als jullie geen minderjarige kinderen hebben en jullie beiden achter de scheiding staan. 
  • Als jullie uit elkaar gaan, geldt er ook nog een wettelijke regeling voor alimentatie.

We vertellen u graag nog meer over de voordelen van geregistreerd partnerschap.

Wat zijn de nadelen van geregistreerd partnerschap?

Geregistreerd partnerschap kan echter ook enkele nadelen met zich meebrengen, waarvan sommige overeenkomen met de nadelen van het aangaan van huwelijkse voorwaarden.
  • Als u kiest voor wettelijke beperkte gemeenschap van goederen, zijn de schulden die uw partner maakt na het aangaan van het partnerschap ook uw schulden. Hetzelfde geldt bij trouwen in beperkte gemeenschap van goederen.
  • Aan het aangaan van een geregistreerd partnerschap zijn over het algemeen kosten verbonden (gemeentekosten voor het vastleggen van jullie partnerschap bij de ambtenaar van de burgerlijke stand en notariskosten als jullie kiezen voor partnerschapsvoorwaarden).
  • In sommige landen kan er beperkte erkenning en minder sociale acceptatie zijn richting geregistreerd partnerschap ten opzichte van het huwelijk. Dat zou problemen kunnen veroorzaken bij immigratie of buitenlandse juridische kwesties.
  • Er zijn minder ceremoniële gebruiken aanwezig; iets wat door sommigen als nadeel kan worden gezien.

Geregistreerd partnerschap aanvragen: hoe werkt dat?

Als u een geregistreerd partnerschap wilt sluiten, dan moet u een aantal zaken regelen en aan een aantal voorwaarden voldoen.
  • Voldoen aan de voorwaarden: om een geregistreerd partnerschap aan te gaan, moet u minimaal achttien zijn, mag u niet al gehuwd zijn met een ander, niet onder curatele staan (en anders heeft u toestemming nodig van een curator of kantonrechter) en mogen jullie geen familie zijn (zijn jullie een neef, nicht, oom of tante van elkaar, dan moet u een beëdigde verklaring afleggen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand, waarin u aangeeft beiden uit vrije wil te handelen).
  • In ondertrouw gaan: als u aan de voorwaarden voldoet, meldt u het voornemen om u als partners te registreren minimaal twee weken voor de gewenste datum van uw partnerschap bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente. Daarbij geeft u ook minimaal twee en maximaal vier getuigen op, die ook allemaal minimaal achttien jaar zijn. De ambtenaar maakt een akte van aangifte op en bevestigt uw aanvraag. Jullie zijn dan in ondertrouw.
  • Aanmelden bij de gemeente: u meldt u bij de gemeente aan voor het registreren van uw partnerschap in het stadhuis. Kies zelf uw moment, zorg ervoor dat dit minimaal twee weken na de akte van aangifte ligt.
  • Partnerschapsvoorwaarden laten opstellen door een notaris: dat hoeft alleen als u wilt afwijken van de standaard afspraken die u aangaat met de beperkte gemeenschap van goederen. U heeft hier twee afspraken voor nodig; de eerste voor een intake en de tweede voor het ondertekenen van de akte. De notariële akte tekent u vóór de dag van de registratie van het partnerschap.
  • Ondertekenen van de partnerschapsakte: op de datum waarop u uw afspraak heeft, ondertekent u een partnerschapsakte; dat is het schriftelijk bewijs van uw partnerschap bij de burgerlijke stand.

Wat zijn de kosten voor geregistreerd partnerschap?

De kosten voor geregistreerd partnerschap hangen af van twee factoren. U betaalt namelijk voor twee verschillende onderdelen: het vastleggen van uw partnerschap bij de ambtenaar van de burgerlijke stand en het laten opstellen van de partnerschapsvoorwaarden bij de notaris. Het vastleggen van uw partnerschap gebeurt altijd bij de gemeente. Wat de kosten daarvoor zijn, hangt af van het moment waarop u dat doet (sommige tijdstippen of data zijn duurder, andere gratis) en de gemeente waarin u dit doet.
Naast die kosten verschillen ook de tarieven voor het opstellen van de partnerschapsvoorwaarden per notaris. Bij DeGoedkoopsteNotaris.nl vergelijkt u de notaristarieven voor het opstellen van de partnerschapsvoorwaarden. Gaat u het geregistreerd partnerschap aan in de beperkte gemeenschap van goederen, dan zijn daar, buiten de eventuele kosten bij de gemeente, geen kosten aan verbonden.

Samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap?

Kiest u voor geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract? Het is handig om het verschil te weten om een keuze te maken.

  • Het belangrijkste verschil is dat u met een geregistreerd partnerschap voor de wet gehuwd bent en met een samenlevingscontract niet, waardoor u met een samenlevingscontract meer zaken zelf moet vastleggen in het contract om deze rechten en plichten wel te krijgen.
  • Voor een geregistreerd partnerschap moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand bij de gemeente om deze samenlevingsvorm vast te leggen, voor een samenlevingscontract gaat u alleen naar de notaris.
  • Bij geregistreerd partnerschap gaat u alleen naar de notaris als u wilt afwijken van de voorwaarden in de beperkte gemeenschap van goederen. 

Verder hebben het samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap hebben beide financiële voordelen.

Verschil trouwen en geregistreerd partnerschap

Geregistreerd partnerschap en trouwen hebben heel veel overeenkomsten, maar zijn net niet helemaal hetzelfde. Wat zijn de grootste verschillen?

  • Geven van het ja-woord: bij trouwen is het geven van het ja-woord verplicht, bij geregistreerd partnerschap niet.
  • Scheiden: als u getrouwd bent, moet u scheiden via de rechter, als u geregistreerd partners bent kan dit via de notaris (tenzij u kinderen onder de achttien hebt of uw partner het niet eens is met de scheiding).
  • Scheiding van tafel en bed: dit kan alleen als u getrouwd bent. Het houdt in dat u uit elkaar gaat, maar volgens de wet getrouwd blijft, bijvoorbeeld omdat dit financiële voordelen heeft of u van uw geloof niet mag scheiden.

Daarnaast hebben huwelijkse voorwaarden en geregistreerd partnerschap allebei verschillende andere voordelen. Daarover leest u op onze pagina over huwelijkse voorwaarden of geregistreerd partnerschap.

Hoe kan ik het geregistreerd partnerschap beëindigen?

Het geregistreerd partnerschap ontbinden, kunt u laten doen door een notaris. De notaris stelt dan een overeenkomst op over het ontbinden van uw geregistreerd partnerschap, stuurt die naar de ambtenaar van de burgerlijke stand en die schrijft de ontbinding op zijn beurt in in de registers van de burgerlijke stand. Daarop zijn twee uitzonderingen: als u minderjarige kinderen heeft of als u het niet eens wordt over de ontbinding. In die gevallen moet u naar de rechter voor het ontbinden van het partnerschap.

Veelgestelde vragen geregistreerd partnerschap

Hoe noemt u elkaar na geregistreerd partnerschap?U kunt elkaar na het aangaan van geregistreerd partnerschap elkaars man en vrouw noemen. Het is een officiële samenlevingsvorm en jullie zijn daarmee voor de wet gehuwd.

Wat is het nut van geregistreerd partnerschap?
Met geregistreerd partnerschap maakt u uw relatie voor de wet officieel en leggen jullie rechten en plichten naar elkaar vast zonder te trouwen. Jullie zijn automatisch elkaars erfgenaam en fiscaal partners. Ook hebben jullie recht op elkaars pensioen en geldt er een wettelijke alimentatieregeling.

Wat krijgt u bij een geregistreerd partnerschap?

Dat hangt ervan af onder welke voorwaarden u het geregistreerd partnerschap aangaat. Gaat u het partnerschap aan in beperkte gemeenschap van goederen, dan blijven uw privébezittingen en -schulden van voor het partnerschap van uzelf en worden alle bezittingen en schulden die jullie vanaf het partnerschap hebben van jullie samen. Gaat u het geregistreerd partnerschap aan onder partnerschapsvoorwaarden, dan kunt u zelf bepalen hoe u dit vermogen verdeelt. U kunt dan bijvoorbeeld vastleggen dat jullie bezittingen en schulden die jullie daarna krijgen en maken ook van jullie zelf blijven of dat juist alles van jullie samen wordt.

Is geregistreerd partnerschap zonder notaris mogelijk?

Nee, om het geregistreerd partnerschap aan te gaan is het nodig om de partnerschapsvoorwaarden te tekenen bij de notaris.

Kunt u gratis geregistreerd partnerschap aangaan?
Het gratis aangaan van een geregistreerd partnerschap is mogelijk als u het partnerschap aangaat in beperkte gemeenschap van goederen en een gratis moment kiest bij de gemeente. Bij het aangaan van een geregistreerd partnerschap is namelijk sprake van verschillende kosten: de notariskosten voor het opstellen en ondertekenen van de partnerschapsvoorwaarden én de kosten bij de gemeente voor het aangaan van het geregistreerd partnerschap. Gemeenten zijn wettelijk verplicht om wekelijks momenten te bieden om het geregistreerd partnerschap gratis aan te gaan. Wanneer dat kan en wat de kosten op andere momenten zijn, ontdekt u bij uw gemeente.

Welke achternaam bij geregistreerd partnerschap?
U kunt ervoor kiezen uw eigen achternaam te behouden of deze aan te passen naar de achternaam van uw partner, of naar een combinatie hiervan. Uw geboortenaam blijft altijd op officiële documenten staan, eventueel met een vermelding van uw partners achternaam (zoals echtgenoot/echtgenote van, partner van, weduwe/weduwnaar van). Mocht u zich op een later moment bedenken, dan kunt u uw achternaam altijd weer aanpassen.

Bekijk notaristarieven geregistreerd partnerschap »