In Nederland staan een groot aantal huizen niet op eigen grond maar op grond van erfpacht.
Wat is erfpacht?
Erfpacht is het recht om grond te gebruiken zonder eigenaar te zijn. De grondeigenaar behoudt het eigendom en de erfpachter betaalt een vergoeding, de erfpachtcanon, voor het gebruik ervan.
Als uw huis op erfpachtgrond staat betekent het dat de grond waarop uw huis staat niet uw eigendom is. U huurt dan de grond van de gemeente of particulier. De gebruiker van het erfpacht mag de grond dan gebruiken en beschouwen of het van hem zelf is. De erfpacht moet worden vastgelegd bij de notaris. Dit gebeurt in een akte van vestiging. Hierin wordt ook vastgelegd hoelang het erfpachtcanon, het bedrag dat u jaarlijks betaalt aan erfpacht, geldt. Het canon wordt vaak vastgelegd voor 49 of 99 jaar.
Het is mogelijk de canon af te kopen. Er wordt dan een afkoopbedrag betaald voor een bepaalde periode.
Koopt u een woning met erfpacht. Let dan op of het al is afgekocht en tot wanneer dit dan is. Als de erfpacht verloopt, zal u opnieuw naar de notaris moeten.
Wat is het verschil tussen gemeentelijke en particuliere erfpacht?
Gemeentelijke erfpacht heeft de gemeente als grondeigenaar, die u dan als erfpachter een jaarlijkse vergoeding betaald. Particuliere erfpacht heeft een particulier persoon of organisatie als grondeigenaar. Dan betaalt u als erfpachter een vergoeding aan de particuliere grondeigenaar. Gemeentelijke erfpacht kent vaak strikte regels en voorwaarden, terwijl particuliere erfpacht meer flexibiliteit biedt in de onderhandelingen.
Erfpacht Amsterdam
Circa 80 procent van de grond binnen de gemeentegrenzen is in bezit van de gemeente Amsterdam. Dit levert de hoofdstad jaarlijks tientallen miljoenen euro’s op. In 2017 besloot de gemeente om na 120 jaar een nieuw erfpachtstelsel in te voeren. Woningbezitters die geen eigenaar zijn van de grond kregen de mogelijkheid over te stappen naar eeuwigdurende erfpacht. Ze konden ervoor kiezen in een keer hun erfpacht af te kopen.