Het oversluiten van een hypotheek is het opheffen van een bestaande hypotheek en het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Dat kan financiële voordelen hebben als de voorwaarden gunstiger zijn, bijvoorbeeld wanneer de hypotheekrente daardoor lager wordt. Denkt u erover uw hypotheek over te sluiten? Hou er rekening mee dat u ook kosten maakt als u de hypotheek oversluit. Wij vertellen u alles over het waarom, wanneer, de boeterente en meer rondom het oversluiten van de hypotheek.
Wanneer is het interessant om de hypotheek over te sluiten? Oversluiten zorgt niet altijd voor een besparing, vooral niet als u een boeterente betaalt door het voortijdig oversluiten van de hypotheek. Bereken dus goed of het u voordeel oplevert en op welke termijn. Het oversluiten van de hypotheek is interessant wanneer u door de lagere rentetarieven bespaart op de maandlasten en de oversluitkosten en eventuele boeterente (de boete die u betaalt voor de rente die de hypotheekverstrekker misloopt) de langetermijnbesparing waard zijn.
Wilt u advies van een andere partij dan de hypotheekverstrekker? U kunt ook een notaris raadplegen, deze kan u helpen de financiële implicaties te begrijpen en te bepalen of het oversluiten gunstig is in uw situatie.
Mensen kiezen ervoor om hun hypotheek over te sluiten om verschillende redenen. De eerste reden: de rentevaste periode is voorbij en u moet de huidige hypotheek verlengen of de hypotheek oversluiten. De tweede reden: de rentevaste periode loopt nog maar de hypotheekrente die u betaalt is hoog en de huidige marktrente is heel laag, als u de hypotheek oversluit, bespaart u op de lange termijn. Ook kunt u een hypotheek soms oversluiten als u verhuist of omzetten naar een verhuurhypotheek als u het huis gaat verhuren.
U kunt een hypotheek oversluiten met het oog het verlagen van de maandelijkse lasten, het profiteren van lagere rentetarieven, het aanpassen van de looptijd of soort hypotheek, het toevoegen van Nationale Hypotheek Garantie of het vrijmaken van kapitaal voor andere doeleinden. Het overzetten van een hypotheek heeft voordelen en nadelen. Wij zetten deze voor u op een rijtje:
Bij het oversluiten van een hypotheek is het belangrijk om op verschillende aspecten te letten, zodat u een weloverwogen beslissing neemt. Waar kunt u op letten?
Wat kost het oversluiten van een hypotheek ongeveer? De kosten voor het oversluiten van de hypotheek zijn gemiddeld € 4.000, exclusief de boeterente. De notariskosten bedragen gemiddeld € 500. Sommige kosten die u maakt voor het oversluiten van de hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar. Zoals de herfinancieringskosten die u maakt indien de nieuwe hypotheek een lening vervangt die u oorspronkelijk heeft afgesloten voor aankoop, verbetering of onderhoud van uw eigen woning.
Lees hier meer over boeterente.
Als u de hypotheek oversluit, kunt u dat doen bij de bank waar uw huidige hypotheek loopt of bij een andere bank. Sluit u over bij uw huidige hypotheekverstrekker, dan heet dat ‘intern oversluiten’. Het grote voordeel van een hypotheek oversluiten bij dezelfde bank, is dat het vaak sneller en goedkoper is doordat u geen advies-, notaris- en taxatiekosten maakt. Wel brengt de bank ook bij intern oversluiten een boeterente in rekening als u de hypotheek oversluit voor de rentevaste periode afloopt; de bank loopt namelijk alsnog rente mis.
Sluit u de bestaande hypotheek over naar een andere hypotheekverstrekker, dan heet dat ‘extern oversluiten’. Het grote voordeel van extern oversluiten is dat er heel erg veel keuze is. U kiest de laagste rente en de beste voorwaarden zonder rekening te houden met een beperking aanbod. Wel betaalt u ook gewoon voor administratie-, advies-, notaris- en taxatiekosten.
Met een aflossingsvrije hypotheek betaalt u alleen rente tot de einddatum, vaak dertig jaar na het afsluiten. Daarna betaalt u de lening in één keer af. Vervolgens kunt u de hypotheek oversluiten of verlengen als u voldoet aan de voorwaarden van de hypotheekverstrekker. Wilt u de aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een andere bank? Of dat kan, hangt af van de voorwaarden van die hypotheekverstrekker. Doorgaans mag een aflossingsvrije hypotheek niet hoger zijn dan de helft van de waarde van uw woning.
Of het verstandig is om uw hypotheek over te sluiten, hangt af van of en vanaf wanneer u er financieel op vooruit gaat. Ook als de nieuwe rente lager is, bespaart u pas op de langere termijn: u heeft namelijk ook kosten aan het oversluiten en die verdient u langzaam terug met uw lagere maandlasten. Stapt u over voor de rentevaste periode afloopt, dan betaalt u ook een boeterente. Bereken voor uzelf of het voor u verstandig is om de hypotheek over te sluiten. Vraag eventueel hulp aan een hypotheekverstrekker en/of notaris.
Hoe hoog is de boete bij het oversluiten van een hypotheek?
Alleen als de rentevaste periode nog niet verstreken is, betaalt u een boeterente als u de hypotheek oversluit. Hoe hoog de boete is, hangt af van de rente die de hypotheekverstrekker misloopt. Het hypotheekbedrag en de resterende looptijd van de rentevaste periode zijn daarop van invloed. De hypotheekverstrekker berekent de boeterente over het deel dat u niet boetevrij mag aflossen.
We vertellen het graag
Lees meer over
DeGoedkoopsteNotaris.nl!