Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Het erven van een huis

Leestijd
3 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Is er onlangs iemand uit uw familie overleden en erft u naast spullen en geld ook een huis? Dan is het handig om te weten wat er allemaal komt kijken bij het erven van een huis. Daarnaast erft u het huis waarschijnlijk niet alleen en zal u een aantal zaken dus moeten bespreken met de andere erfgenamen.

Restschuld

U erft een huis, maar er zit een restschuld op het huis. Wat kunt u dan het beste doen? Een huis kan ‘onder water staan’. Dit betekent dat de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis. Verstandig is om de erfenis dan beneficiair te aanvaarden. Dan weet u dat u hoe dan ook geen schulden erft.
Ga ook na of er een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is. Als dit het geval is kunt u (een deel van) de hypotheekschuld aflossen met de uitkering van deze verzekering.

De waarde van het huis

Als u een huis erft, wilt u natuurlijk weten wat de waarde van het huis is. Als u samen met anderen een huis erft, overlegt u gezamenlijk hoe u de waarde van de woning gaat bepalen. Dit kan u bijvoorbeeld laten doen door een taxateur. Soms staat er in het testament hoe de waarde van het huis bepaald moet worden.
Als er een erfgenaam is die graag eigenaar van het huis wil worden, kan deze erfgenaam de andere erfgenamen uitkopen. Als degene niet in de gelegenheid is iedereen direct uit te kopen, kan hij of zij hiervoor een lening afsluiten.
Als niemand het huis wil overnemen kunt u ervoor kiezen om het huis te verkopen. Nadat het huis verkocht is, kan elke erfgenaam zijn deel van de erfenis opvragen.

Erfbelasting

Als u een huis erft, betaald u hier erfbelasting over. U dient bij de aangifte van de erfenis de WOZ-waarde van het huis door te geven. De WOZ-waarde hoeft niet gelijk te zijn aan de waarde die de taxateur heeft vastgesteld.

Er is geen testament opgesteld

Als er geen testament is opgesteld gaat de erfenis naar personen die volgens de wet erfgenaam zijn. Er zijn verschillende groepen erfgenamen. De eerste groep zijn de echtgenoot/echtgenote en de kinderen. Als deze er niet zijn gaat de erfenis naar de ouders en (half)broers of (half)zussen.

Verklaring van erfrecht

Als u de erfenis wilt aanvaarden heeft u een verklaring van erfrecht nodig. Deze kunt u bij de notaris laten opstellen. De erfgenamen kunnen ervoor kiezen om één erfgenaam aan te wijzen die in de naam van alle erfgenamen het huis mag verkopen. Let er op dat, als u hiervoor kiest, u dit duidelijk bij de notaris aangeeft zodat dit in de verklaring van erfrecht opgenomen kan worden. Doet u dit niet, dan bestaat de kans dat u nog een aparte volmacht moeten laten opstellen.
Als erfgenamen mag u zelf een notaris kiezen. Notariskantoren bepalen zelf hun tarieven. Vergelijk de notaristarieven voor het opstellen van een verklaring van erfrecht daarom vooraf en vraag gratis offertes aan.

Vergelijk notaristarieven verklaring van erfrecht »