Als jij en je partner uit elkaar gaan, moeten er veel dingen geregeld worden. Op financieel gebied zijn jullie namelijk, ook na het huwelijk, nog verplicht om elkaar te onderhouden. Dit heet onderhoudsplicht. Het maakt hierbij niks uit of jullie nou in gemeenschap van goederen, onder huwelijkse voorwaarden getrouwd waren of een geregistreerd partnerschap hadden. Als een van jullie niet genoeg inkomsten heeft om zichzelf te onderhouden, dan wordt de ander verplicht om partneralimentatie te betalen. Als jullie samen kinderen hebben en uit elkaar gaan dan moet er, naast de partneralimentatie, ook kinderalimentatie betaald worden.
Kinderalimentatie is een financiële regeling voor de verzorging en opvoeding van jullie kinderen. Als jullie gaan scheiden zijn er twee opties: co-ouderschap of kinderalimentatie.
Bij co-ouderschap wordt de zorg voor de kinderen fiftyfifty eerlijk verdeeld. Beiden ouders dragen de helft van de financiële lasten. Pas als een van de ouders dit zich niet kan veroorloven, dan wordt er alsnog kinderalimentatie vastgesteld.
Goed om te weten: Als er een co-ouderschapsregeling is, hebben beiden ouders recht op de helft van de kinderbijslag!
Zonder co-ouderschap gaan de kinderen bij een van de ouders wonen. In dit geval zal de andere ouder kinderalimentatie betalen. Op deze manier helpt deze bij het opvoeden en verzorgen van de kinderen.
Hoeveel de alimentatie zal zijn kunnen de ex-partners zelf, in goed overleg, afspreken. Het bedrag wordt dan gekeurd door de rechter. Als de rechter vindt dat het bedrag te laag is dan stelt hij zelf een bedrag vast. Dit gebeurt ook als de ouders niet in staat zijn om zelf in overleg een bedrag af te spreken. De afspraken over de kinderalimentatie worden in het ouderschapsplan opgenomen.
Omdat de lonen elk jaar veranderen moet ook de hoogte van de kinderalimentatie jaarlijks berekend worden. Het alimentatiebedrag wordt dan op de loonstijging aangepast. Dit wordt indexering van alimentatie genoemd. Elk jaar in november bepaalt de minister van Veiligheid en Justitie het percentage waarmee de kinderalimentatiebedragen, per 1 januari in het volgende jaar veranderen.
De alimentatieplicht geldt tot het kind 21 jaar oud is. Of de kinderen, tussen hun 18e en 21e levensjaar, werken of studiefinanciering ontvangen, heeft invloed op de hoogte van het bedrag.
Naast het verdelen van de kosten en zorg voor de kinderen moeten ook de bezittingen verdeeld worden. Hiervoor laat je een akte van verdeling opstellen bij een notaris. Via de website van DeGoedkoopsteNotaris.nl vind je notarissen die jullie hier het voordeligst bij kunnen helpen.
Bekijk notaristarieven akte van verdeling »We vertellen het graag
Lees meer over
DeGoedkoopsteNotaris.nl!