Heeft u een sociaal of maatschappelijk ideaal voor ogen? Hiervoor kunt u een stichting oprichten. Als stichting kunt u personeel aannemen, hoeft u geen startkapitaal te hebben en bent u niet zelf aansprakelijk. Zo wordt het nastreven van dergelijke doelen een stuk toegankelijker gemaakt. Maar hoe werkt het oprichten van een stichting precies?
Kan iedereen een stichting oprichten?
Iedereen mag een stichting oprichten. De stichting moet echter wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet hij worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK), moeten er statuten komen en moet een oprichtingsakte worden opgesteld door de notaris. Ook zijn er iets specifiekere eisen; zo moet bijvoorbeeld de naam van de stichting het woord ‘stichting’ bevatten.
Ook fiscaal is de drempel laag. Een stichting kent namelijk geen minimale kapitaaleis. Je hoeft dus geen minimaal bedrag te bezitten voor het oprichten van een stichting. Een ander financieel voordeel is dat een stichting een eigen rechtspersoon is. Dit betekent dat de stichting zelf aansprakelijk is voor rechten en verplichtingen. U bent dus niet persoonlijk fiscaal aansprakelijk voor de stichting, dus uw privévermogen blijft beschermd.
Hoe richt ik een stichting op?
Als je een stichting op wilt richten moet je naar de notaris. Het is belangrijk dat u heeft nagedacht over wat er in de statuten moet komen te staan. De statuten zijn de grondregels van een stichting. Hier wordt bijvoorbeeld in vastgelegd wat de naam en het doel van de stichting zijn, wie de stichting bestuurt en wat de bestuurstaken zijn. Let goed op aan welke eisen de statuten moeten voldoen. Bij de notaris worden deze statuten vastgesteld in een oprichtingsakte.
Hiernaast moet de stichting worden ingeschreven bij de KvK. Dit regelt de notaris voor u.
Hoeveel kost een stichting oprichten?
Het oprichten van een stichting loopt via de notaris. De notaris schrijft u vaak ook in bij de KvK. De kosten voor het oprichten van een stichting bij de KvK zijn 50 euro. Hier bovenop komen de notariskosten. Een notaris mag zelf zijn tarieven bepalen waardoor de prijzen zeer uiteenlopen. Zo rekent de ene notaris 350 euro, waar de andere notaris 800 euro rekent voor dezelfde akte. Het loont daarom vaak de tarieven van verschillende notariskantoren in de buurt te vergelijken. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kunt u gratis en vrijblijvend offertes opvragen bij notariskantoren bij u in de buurt. Zo kunt u altijd een goede keuze maken.
Bekijk notaris tarieven oprichten stichting »We vertellen het graag
Lees meer over
DeGoedkoopsteNotaris.nl!