Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten

Persoon & Familie

Nalaten aan goede doelen

Leestijd
3 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Er zijn veel mensen die regelmatig een donatie doen aan een goed doel. Sommige mensen doen geld in een collecte bus. Andere mensen hebben echt een band met een goed doel en steunen dat doel dan ook structureel. Steeds meer mensen besluiten om (een deel van) hun nalatenschap te schenken aan een goed doel. Deze mensen vinden het vaak belangrijk dat er na hun overlijden wordt doorgewerkt aan hun ideaal. Ze dragen dan na het overlijden bij aan het steunen van een goed doel. U kunt enkel in een testament laten vastleggen dat u (een deel van) het nalatenschap aan een goed doel wil nalaten.

Aan welke goede doelen is het mogelijk om na te laten?

Nalaten aan een goed doel is uw persoonlijke keuze. U kunt zelf een goed doel vinden dat bij u past. Wilt u meer weten over nalaten aan een specifiek goed doel of contact opnemen met iemand van een goed doel? Op degoedkoopstenotaris.nl vindt u meer informatie over nalaten aan de volgende goede doelen:

Twee manieren om na te laten aan een goed doel

Er bestaan twee manieren waarop u de erfenis kan nalaten aan een goed doel. 

  1. Het goede doel als erfgenaam:
    Wanneer het goede doel (mede)erfgenaam is, heeft het goede doel samen met de andere erfgenamen recht op het nalatenschap. Het goede doel erft dan, samen met de andere erfgenamen, het volledige nalatenschap. Dit betekent dus ook dat zij eventuele schulden erven. In de meeste gevallen zal een goed doel de erfenis altijd beneficiair aanvaarden. Door de erfenis beneficiair te aanvaarden is het goede doel niet met het eigen vermogen aansprakelijk voor de schulden van de erfenis. 
  2. Een legaat voor het goede doel:
    Een legaat moet worden vastgelegd in het testament. Het goede doel wordt dan als legataris in het testament benoemd. Hierbij hoeft het goede doel de erfenis niet beneficiair te aanvaarden. Een legaat kan een geldbedrag, een goed (bijvoorbeeld een woning), een waardevol voorwerp (bijvoorbeeld een schilderij) of een effectenportefeuille zijn.

Testamentair executeur

Een executeur is verantwoordelijk voor de afwikkeling van het nalatenschap. Het is verstandig om in uw testament een executeur te benoemen. Deze persoon is niet verplicht om deze rol dan werkelijk op zich te nemen.
Een testamentair executeur kan als enige verklaren dat het nalatenschap positief genoeg is om alle schulden te voldoen. De twee vaste taken van een executeur zijn:

  1. Het beheren van de nalatenschap;
  2. Het betalen van de schulden van de nalatenschap.

U kunt in uw testament nog extra taken laten vastleggen die de executeur dient uit te voeren. Het is ook mogelijk om een notaris als executeur aan te wijzen.

Efficiënt afwikkelen nalatenschap

Het goede doel dat recht heeft op het nalatenschap zal de erfenis zo efficiënt mogelijk afwikkelen zodat er een zo hoog mogelijk rendement uit de nalatenschap gehaald kan worden. Er zijn een aantal goede doelen die samenwerken om de nalatenschappen zo efficiënt mogelijk af te wikkelen. Vaak worden ze hierbij begeleid door Bureau Nalatenschappen van Goede Doelen Nederland. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van dit bureau, krijgt de executeur met dit bureau te maken wat betreft de afwikkeling van de erfenis. Bij het opstellen van het testament hoeft hiermee geen rekening gehouden te worden.

Naar de notaris

Wilt u graag (een deel van) uw nalatenschap aan een goed doel willen nalaten? Dan dient u dit in een testament vast te laten leggen. Dit kunt u doen bij een notaris. De notaris zorgt ervoor dat het testament wordt in geschreven in het Centraal Testamentenregister (CTR).
Notariskantoren mogen zelf hun tarieven bepalen. Hierdoor kunnen tarieven behoorlijk uit elkaar lopen. Het is daarom verstandig om de tarieven van verschillende notariskantoren met elkaar te vergelijken. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kunt u eenvoudig gratis offertes aanvragen bij verschillende notariskantoren.

Notaristarieven opstellen testament »