Heb jij een bepaald doel voor ogen dat je wil bereiken in samenwerking met anderen? Bijvoorbeeld om samen te sporten of dat bepaalde woongebied te verbeteren? Dan kun je ervoor kiezen om een vereniging op te richten. Op deze manier kun je jouw doel of wens bereiken.
Soorten verenigingen
Er zijn twee soorten verenigingen. Een vereniging met volledige of met beperkte rechtsbevoegdheid. In het geval van volledige rechtsbevoegdheid ben je als bestuurder in principe niet aansprakelijk voor de verplichtingen met je privévermogen. Met een beperkte rechtsbevoegdheid ben je als bestuurder aansprakelijk voor de verplichtingen met je privévermogen. Wil je deze aansprakelijkheid beperken dan kun je de vereniging inschrijven in het Handelsregister. De vereniging kan dan niets erven en geen registergoederen verkrijgen. Je bent echter nog wel aansprakelijk met je privévermogen.
Wat heb je nodig voor oprichten vereniging?
Heb je gekozen voor een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid dan is een oprichtingsakte nodig. Die wordt vastgelegd door de notaris. Wat staat er in een oprichtingsakte:
De naam en vestigingsplaats
Het doel
Verplichtingen van de leden
Wijze waarop de algemene vergadering bijeen wordt geroepen
Regels voor benoeming en ontslag bestuurders
Bestemming van het overschot na ontbinding
Deze gegevens zijn de statuten van de vereniging. Als je deze wil laten wijzigen dan moet je dit laten doen door de notaris.
Notarissen vergelijken
Wil jij een vereniging oprichten? Vergelijk dan de notaristarieven voor het oprichten van een vereniging en vraag gratis offertes aan.