Ouderlijk gezag is hetgeen wat ouders wettelijk verplicht zijn om uit te oefenen op hun minderjarige kinderen. Ouderlijk gezag betekent dat u voor uw kinderen zorgt en dat u verantwoordelijk bent voor de opvoeding van uw kind. Daarbij bent u als ouderlijk gezaghebber ook wettelijke vertegenwoordiger van het kind. Soms spreken mensen van voogdij, maar dit is niet helemaal juist. Voogdij betekent uitgeoefend ouderlijk gezag door anderen.
Wat gebeurt er met de kinderen?
Veel ouders maken zich zorgen over wat er met de kinderen gebeurt wanneer hen iets overkomt. Daarom laten mensen vaak in hun testament vastleggen wie het ouderlijk gezag krijgt wanneer zij overlijden.
De volgende situaties kunnen zich voordoen:
Indien een van de ouders overlijdt, zal de langstlevende ouder het gezag alleen uitvoeren. Voogdij is niet aan de orde.
Indien er maar een ouder is met ouderlijk gezag en deze overlijdt, dan moet er door de rechter een voogd worden aangewezen. Tenzij in het testament een voogd is aangewezen, dan bepaalt het testament wie het ouderlijk gezag overneemt.
Is er een ouder die samen met een partner het ouderlijk gezag uitoefent en overlijdt een van de partners, dan zal de langstlevende het gezag houden.
Oefenen twee voogden gezamenlijk het gezag uit en overlijdt één van hen, dan oefent de langstlevende voogd automatisch alleen het gezag uit.
Oefent één voogd het gezag uit, dan dient bij overlijden van die voogd in het gezag over de minderjarige te worden voorzien door de rechter.
Regelt u zaken bij de notaris
Indien er geen voogden zijn benoemd zal de rechter bepalen wie het voogdijschap krijgt. Dit kan soms een lastige situatie zijn voor de rechter. En er zou ruzie kunnen ontstaan tussen familieleden. Probeer dit als ouder te voorkomen en bepaal zelf wie de voogd van uw kinderen wordt door nu het voogdijschap op te nemen in uw testament. Door notarissen te vergelijken vind u makkelijk en snel de goedkoopste notaris in uw buurt.