Wie zijn mijn erfgenamen zonder kinderen?
Heeft u geen kinderen en wilt u weten wie uw bezittingen erft wanneer u overlijdt? Als u geen kinderen heeft erft uw familie gezamenlijk uw nalatenschap. Dit zijn in eerste instantie uw ouders, broers en zussen. Mocht u deze niet (meer) hebben kunnen dit ook neven en nichten zijn.
Wat zet ik in een testament zonder kinderen?
Als u liever zelf wilt bepalen wie uw geld en bezittingen erven kunt u een testament op laten maken. U kunt dan bijvoorbeeld vastleggen wie bepaalde bezittingen krijgt of hoe groot deel van de erfenis iemand krijgt. Ook kunt u niet-familieleden een deel laten erven. Dit doet u in de vorm van een legaat: een deel van uw erfenis dat aan iemand wordt nagelaten die officieel niet tot uw erfgenamen behoort. Zo kunt u bijvoorbeeld een goede vriend, een verzorger of een goed doel een deel van uw erfenis geven.
Erfbelasting en langstlevende testament
Heeft u geen kinderen maar wel een partner? Dan is het in verband met erfbelasting handig te kiezen voor een langstlevende testament. In een langstlevende testament wordt vastgelegd dat uw partner de enige erfgenaam is, mocht u komen te overlijden. Uw partner erft dan al uw geld en bezittingen en hoeft hierover geen belasting te betalen. Pas wanneer u er zelf niet meer bent moet er door uw erfgenamen belasting worden betaald over de erfenis.
In de regel erft de familie van de langstlevende dan het totale nalatenschap, mits dit niet anders is vastgelegd. Het nalatenschap van de eerst overledene is nu immers bezit geworden van de langstlevende partner.
Wat is een rampenclausule?
Het is daarom handig in uw testament een rampenclausule op te nemen. U wilt er natuurlijk liever niet aan denken, maar hierin wordt beschreven wat er gebeurt wanneer beide partners tegelijk of kort na elkaar komen te overlijden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een vliegramp of een auto-ongeluk. In een rampenclausule kunt u vastleggen dat wanneer beide partners binnen 30 dagen komen te overlijden de erfenis niet naar familie van de langstlevende gaat, maar wordt verdeeld over beide families.
Wat kost een testament?
De tarieven van een testament kunnen zeer variëren. Zo is een testament voor twee personen doorgaans duurder dan voor een persoon. Andere factoren, zoals het aantal erfgenamen of ingewikkelde clausules, kunnen ook van invloed zijn op de prijs. Hiernaast mogen notarissen zelf hun tarieven bepalen. Zo variëren de tarieven voor een enkelvoudig testament (voor 1 persoon) tussen de 200 en 840 euro. Het is daarom handig bij verschillende notarissen de tarieven op te vragen. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kunt u gratis en vrijblijvend offertes opvragen voor het op laten stellen van uw testament. U kunt bij het aanvragen van uw offerte ook uw specifieke wensen aangeven, opdat u een offerte op maat ontvangt. Zo kunt u een goede keuze maken tussen de notarissen bij u in de buurt.
Notaristarieven vergelijken opstellen testament »We vertellen het graag
Lees meer over
DeGoedkoopsteNotaris.nl!