vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Verblijvingsbeding

Leestijd
1 minuut

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Als u en uw partner samenwonen is een samenlevingscontract een verstandige keuze. Met een samenlevingscontract legt u de praktische zaken omtrent uw relatie vast. U maakt bijvoorbeeld afspraken over de financiën en van wie welke meubels zijn. Echter bent u met een samenlevingscontract niet automatisch elkaars erfgenaam. Om te zorgen dat uw partner wel in uw huis kan blijven wonen met uw bezittingen, kan u een verblijvingsbeding laten opstellen. 

Geen erfgenaam

Met alleen een samenlevingscontract bent u dus niet elkaars erfgenamen. Dit bent u pas als u elkaar tot erfgenaam benoemt in een testament. Als een van u komt te overlijden dan krijgen de erfgenamen van de overledene recht op de helft van het huis en de meubels.

Met een verblijvingsbeding kan u dit voorkomen. Hiermee voegt u een clausule toe aan het samenlevingscontract en legt u vast dat, wanneer een van u komt te overlijden, de ander automatisch eigenaar wordt van al uw gezamenlijke spullen. Wilt u ook dat persoonlijke bezittingen van de ander worden? Dan legt u dat vast in een testament.

Zonder deze clausule kan het zijn dat de langstlevende partner door de wettelijke erfgenamen uit het huis gezet kan worden.

Notaris

Om een verblijvingsbeding in uw samenlevingscontract toe te voegen, moet u naar de notaris. De kosten voor het opstellen van een samenlevingscontract kunnen erg verschillen. Vergelijk de notaristarieven voor samenlevingscontracten en vraag gratis offertes aan!

Bekijk notaristarieven samenlevingscontract »