Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Trouwen

Leestijd
3 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Door te trouwen regelt de wet automatisch een aantal zaken voor u. Daarnaast is het mogelijk zelf het één en ander bepalen. Dat legt u vast bij de notaris in  huwelijkse voorwaarden.

Verschil trouwen en geregistreerd partnerschap

Een huwelijk en een geregistreerd partnerschap is bijna hetzelfde. De verschillen met een geregistreerd partnerschap zijn:

  • U geeft elkaar het jawoord
  • Het beëindigen van het huwelijk moet via de rechter

Een bezoek aan de notaris is nodig wanneer u bepaalde afspraken wilt toevoegen of wijzigen. 

Beperkte gemeenschap van goederen

Per 1 januari 2018 trouwt u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alles wat u voor het huwelijk alleen heeft opgebouwd qua vermogen, bezittingen of schulden van u persoonlijk blijft. Alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk ontstaan zijn van u samen. Met uitzondering van  erfenissen en schenkingen, die blijven altijd van jou persoonlijk.

Wilt u zelf bepalen hoe deze zaken verdeeld zijn? Dan legt u huwelijkse voorwaarden vast bij de notaris.  

Bent u voor 1 januari 2018 getrouwd zonder voorwaarden? Dan verandert de wet daar niets aan. 

Bezittingen en schulden

  • Persoonlijke bezittingen, vermogen en schulden van voor het huwelijk vallen niet binnen de gemeenschap van goederen. Als u uit elkaar gaat, hoeft u die bezittingen en schulden niet te delen. Alles wat voor het huwelijk al van u samen was valt wel binnen de gemeenschap van goederen.
  • Persoonlijke bezittingen, vermogen en schulden die tijdens het huwelijk ontstaan, zijn van jullie samen. Deze moet u delen als u uit elkaar gaat.
  • Erfenissen en schenkingen (zowel voor als tijdens het huwelijk) die alleen voor u zijn blijven ook van u.

Kinderen

  • Bij een huwelijk van een man en een vrouw wordt u automatisch erkend als ouder en is het gezag geregeld.
  • Bij een huwelijk van twee mannen of twee vrouwen is het gezag afhankelijk van de situatie.

Eigen bedrijf

  • Wat er tijdens het huwelijk wordt verdiend met het eigen bedrijf wordt verdeeld.

Tip: Als u elkaar beter wilt beschermen tegen ondernemersrisico kunt u huwelijkse voorwaarden opstellen. Een schuldeiser van het bedrijf kan zich namelijk uiteindelijk op de gezamenlijke bezittingen verhalen als er geen huwelijkse voorwaarden zijn. Een bedrijf dat tijdens het huwelijk wordt gestart, valt in de gemeenschap van goederen en moet bij scheiding worden gedeeld.

Overlijden

  • U bent elkaars erfgenaam.
  • Uw kinderen zijn automatisch erfgenaam. Zij krijgen hun deel als u er beiden niet meer bent.

Tip: Heeft u kinderen uit een vorige relatie? Dan zijn dit uw wettelijke erfgenamen. Trouwt u opnieuw of gaat u een geregistreerd partnerschap aan? Dan kan de omvang van de erfenis veranderen. Het is slim om in zo’n geval goede voorwaarden op te stellen.

Scheiden

  • Een beëindiging van een huwelijk moet via de rechter verlopen. Een ontbinden van een geregistreerd partnerschap kan via de notaris.
  • Het gezag over de kinderen blijft bij beide ouders, tenzij de rechter anders bepaalt.
  • Bij minderjarige kinderen moeten de ouders een ouderschapsplan opstellen.

Let op: De wet gaat ervan uit dat u het ouderdomspensioen, dat u tijdens het huwelijk opbouwt, bij scheiding fifty-fifty deelt. Wilt u dat niet dan kunt u dat regelen in de huwelijkse voorwaarden of in een echtscheidingsconvenant.

Huwelijkse voorwaarden opstellen

Wilt u liever zelf bepalen over deze zaken? Dan kunt u huwelijkse voorwaarden laten opstellen door de notaris. U kunt dan bijvoorbeeld opstellen welke bezittingen van u persoonlijk zijn en welke van jullie samen zijn. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl vindt u de goedkoopste notaris bij u in de buurt.

Notaristarieven huwelijkse voorwaarden »