vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Verschil samenlevingscontract, trouwen en partnerschap

Leestijd
7 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Er zijn verschillende manieren om uw liefde vast te leggen. Jullie kunnen naast trouwen ook een geregistreerd partnerschap aangaan of een samenlevingscontract laten opstellen om de relatie vast te leggen. Maar wat is het verschil tussen het trouwen, een geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract? Wij geven graag meer uitleg in dit artikel.

Trouwen

Met ingang van 1 januari 2018 is de wet aangepast en trouwen echtparen in beperkte gemeenschap van goederen. U kunt wel zelf afwijkende afspraken maken en laten vastleggen bij de notaris.

Wat betekent dit vanaf 2018?

Vermogen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd, is van u samen.-
Bezittingen of schulden van vóór het huwelijk blijven privé-eigendom en vallen niet in de gezamenlijke boedel.-
Schenkingen, giften en erfenissen blijven persoonlijk bezit, of ze nu voor of tijdens het huwelijk zijn ontvangen.
Dit zou u anders kunnen regelen in de huwelijkse voorwaarden.

Bekijk tarieven huwelijkse voorwaarden >>

Huwelijk ontbinden


Wanneer u uw huwelijk wil ontbinden is het noodzakelijk dat u naar de rechter gaat. U kunt ervoor kiezen voor een echtscheiding of kiezen van scheiding tafel en bed. Met een echtscheiding ga je helemaal uit elkaar. Wanneer u kiest voor een scheiding tafel en bed ben je uit elkaar, maar blijf je volgende de wet getrouwd.

Geregistreerd partnerschap

Tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap bestaan geen juridische verschillen. De wettelijke afspraken zijn dus allemaal hetzelfde. Bij trouwen stelt u huwelijkse voorwaarden op en bij een geregistreerd partnerschap zijn dat partnerschapsvoorwaarden. Toch zijn er wel enkele verschillen tussen beide voorwaarden, namelijk:
Bij een geregistreerd partnerschap hoeft u geen ja-woord te geven
Alleen een rechter kan een huwelijk ontbinden. Een geregistreerd partnerschap kan een advocaat of notaris ontbinden – als u geen minderjarige kinderen heeft.
Bij een huwelijk is scheiden van tafel en bed mogelijk (u bent uit elkaar, maar volgens de wet nog getrouwd), bij een geregistreerd partnerschap niet.
In tegenstelling tot een samenlevingscontract en een geregistreerd partnerschap wordt een huwelijk overal ter wereld erkend.

Financiële voordelen bij trouwen en geregistreerd partnerschap


Bij een geregistreerd partnerschap bent u automatisch elkaars erfgenamen, mocht u dit anders willen, zet u dat in een testament.
De partner heeft recht op nabestaandenpensioen.
Wanneer u uit elkaar gaat wordt het ouderdomspensioen, dat tijdens het partnerschap is opgebouwd, verdeeld.
Als u iets erft ziet de belastingdienst u als 1 persoon. Dit betekent dat er ook maar één keer erfbelasting betaald hoeft te worden over het gezamenlijke bedrag.
Bij de geboorte van een kind hebben ouders automatisch het gezag. Er hoeven dus geen kosten gemaakt te worden voor het erkennen van het kind.

Geregistreerd partnerschap ontbinden

Een geregistreerd partnerschap kunt u beëindigen ofwel ontbinden bij de notaris. Behalve als u een geregistreerd partnerschap hebt met minderjarige kinderen, dan moet u naar de rechter.Voor het beëindigen van een huwelijk moet u altijd naar de rechter.

Samenlevingscontract

Er zijn wel duidelijke juridische verschillen tussen trouwen/geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract. Zo heeft u bij een samenlevingscontract alleen verplichtingen naar elkaar die u zelf heeft laten opstellen. U bent niet automatisch elkaars erfgenamen en u heeft geen onderhoudsplichten tegen over elkaar. U maken zelf de afspraken en leggen deze in het contract vast bij de notaris. Wilt u wel elkaars erfgenamen zijn, leg dit dan vast in een testament.
Financiële voordelen samenlevingscontract
Het is niet verplicht om een samenlevingscontract notarieel vast te leggen. Als u financieel voordeel wilt ervaren is dit wel noodzakelijk.
U maakt afspraken over de te betalen kosten en de verdeling van goederen en geld als u uit elkaar gaat
Bij het uit elkaar gaan is er geen verplichting tot alimentatie. Mocht u dit wel willen afspreken, leg dit dan vast in het contract
Als één van u komt te overlijden krijgt de ander een forse vrijstelling voor de erfbelasting. Wanneer de relatie niet notarieel is vastgelegd, moet de nabestaande het hele bedrag betalen.
U heeft recht op nabestaandenpensioen. Dit geldt alleen als de overledene in een pensioenregeling zat. Het samenlevingscontract moet hiervoor wel notarieel vastgelegd worden.

Samenlevingscontract ontbinden

Een samenlevingscontract is simpel te ontbinden. Het enige wat u hoeft te doen, is elkaar een aangetekende brief te sturen waarin u duidelijk maakt dat het contract ontbonden wordt. Bij een huwelijk moet u een verzoek indienen bij de rechtbank en moet er een advocaat bij betrokken worden. Na een echtscheiding kan er sprake zijn van partneralimentatieplicht. In geval van een samenlevingscontract is dit niet standaard aan de orde. U kunt hier samen wel afspraken over maken en laten vastleggen in het contract.
Wilt u meer regelen dan alleen de verdeling van bezittingen dan is een geregistreerd partnerschap of trouwen een stap dichterbij.

Bekijk tarieven samenlevingscontract >>


Onderwerp: Huwelijk Geregistreerd Partnerschap Samenlevingscontract
Huurwoning U/uw partner zijn wettelijk medehuurder. Dezelfde regels als bij huwelijk. In huurcontract staat vermeld wie de huurder is.
Koopwoning Samen het huis gekocht? Beiden eigenaar. Een iemand huis gekocht? Afhankelijk van afspraken. Dezelfde regels als bij huwelijk. In koopcontract staat vermeld wie de eigenaar is van het huis.
Kinderen Kind geboren tijdens huwelijk? Beiden juridische ouders Kind geboren tijdens geregistreerd partnerschap? Beiden juridische ouders. De moeder heeft juridisch ouderschap. Tenzij kind door vader erkent wordt bij de gemeente.
Bezittingen en Schulden Voor 2018 getrouwd? Dan bent u in gemeenschap van goederen getrouwd. Na 2018? Beperkte gemeenschap van goederen. Dezelfde regels als bij huwelijk. Bezettingen die samen zijn gekocht, zijn van beiden.Er kunnen wel andere afspraken worden gemaakt in samenlevingscontract. Schulden die samen zijn gemaakt, zijn voor beiden.Schulden die u alleen heb gemaakt, zijn voor uzelf
Erven U en uw partner zijn elkaars erfgenaam. Dezelfde regels als bij huwelijk. U en uw partner zijn geen erfgenamen van elkaar.
Scheiden Verplicht om naar de rechter te gaan. Beiden juridische ouders van uw kind? Dan moet u naar de rechter. Wanneer dit niet het geval is, kunt u de hulp inschakelen van een notaris of advocaat. U hoeft niet naar de rechter. Wel moet in samenlevingscontract worden vermeld hoe het contract daadwerkelijk stopt.

Gezag kinderen bij de verschillende voorwaarden

Er zijn een aantal verschillen tussen het gezag van de kinderen. Worden er kinderen geboren dan heeft de vader alleen in het geval van een huwelijk en geregistreerd partnerschap automatisch gezag over het kind. Met een samenlevingscontract moet de vader het kind eerst erkennen en vervolgens samen met de moeder het gezamenlijk gezag laten registreren.

Verschillen in kosten


Alle samenlevingsvormen laat u opstellen bij de notaris. De kosten voor samenlevingscontracten kunnen erg uiteen lopen omdat de notarissen hun eigen tarieven mogen bepalen. De kosten voor het opmaken van een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap verschillen per notariskantoor. Voor het opstellen van de partnerschapsvoorwaarden rekent de notaris een honorarium. Daarnaast moet u bij sommige gemeenten de registratie betalen. Het tarief hiervoor verschilt ook per gemeente.
DeGoedkoopsteNotaris.nl heeft alle tarieven voor u verzameld en u kunt bij meerdere notarissen een offerte opvragen voor uw specifieke wensen.

Bespaar op de Notaris »