Wat is een erfenis? Een erfenis is dat wat een overledene aan geld, spullen en schulden nalaat. De personen die recht hebben op deze erfenis zijn de erfgenamen. Deze nabestaanden moeten er na het overlijden van hun naaste over nadenken wat zij met zijn of haar erfenis willen doen. Als erfgenaam kunt u de erfenis zuiver (volledig) aanvaarden, beneficiair (zonder schulden) aanvaarden of weigeren. Als erflater kunt u uw erfenis vooraf zo goed mogelijk achterlaten voor uw nabestaanden.
Wij informeren u op deze pagina over de erfenis met en zonder testament en over het aanvaarden en verwerpen van een erfenis. Ook geven we u andere handige informatie rondom erven, zodat het regelen en afwikkeling van de erfenis en het maken van keuzes rondom de nalatenschap wat duidelijker en makkelijker wordt.
Als erfgenaam kunt u te maken krijgen met een erfenis met testament en zonder testament. De verdeling van de erfenis verloopt in die gevallen verschillend. We vertellen u hieronder over het verschil tussen een erfenis met testament en een erfenis zonder testament.
Om te bepalen wie de erfgenamen zijn en wat de eventuele wensen van een erflater zijn, kijkt u als eerst of er een testament is. U controleert dat bij het Centraal Testamentenregister. Is daar een testament van de erflater geregistreerd? Maak dan een afspraak met een notaris voor het inzien van het testament.
In het testament legt de erflater vast wie zijn of haar erfgenamen zijn. Dat kunnen familieleden zijn, maar met een testament mogen ook niet-familieleden en zelfs zaken, zoals goede doelen, erfgenaam zijn. Als er een testament is, dan is dat leidend. In het testament kan de erflater bijvoorbeeld een executeur aanstellen. Deze is dan, indien die de taak op zich neemt, verantwoordelijk voor het afwikkelen van de erfenis.
In een testament kan een erflater ook legaten opnemen: iets specifieks in de nalatenschap wat de erflater in het testament aan een specifiek persoon (de legataris) nalaat, bijvoorbeeld een sieraad. Een legataris hoeft verder geen erfgenaam te zijn. Degene die de erfenis afwikkelt moet u hierover op de hoogte stellen.
Lees meer over het opstellen van een testament en wat u hierin als erflater kunt opnemen.
Is er geen testament, dan handelt u de erfenis af volgens de wettelijke verdeling van erfrecht. De erfgenamen zijn dan, met uitzondering van een wettelijke partner, altijd familieleden. Een wettelijke partner en kinderen zijn volgens deze wettelijke verdeling altijd de eerste erfgenamen. Wel krijgen kinderen hun erfdeel pas nadat de langstlevende ouder overlijdt, tenzij de ouder ervoor kiest hun erfdeel eerder uit te keren in de vorm van een schenking. Lees meer over erfrecht en wie in dat geval de erfgenamen zijn.
Wie de erfgenamen zijn staat in het testament van de erflater. Is er geen testament, dan kijkt u naar de wettelijke verdeling van het erfrecht. Bent u niet de eerste erfgenaam, maar weigeren andere erfgenamen de erfenis of leven deze niet meer? Dan kan het zijn dat u de erfgenaam wordt.
Denkt u dat u erfgenaam bent, maar bent u niet benaderd over de erfenis? Raadpleeg dan een notaris over wat u het best kunt doen. Als u de inhoud van een testasment wilt zien, heeft u wel een overlijdensakte van de erflater nodig.
Als u wettelijk partners bent, dus door trouwen of geregistreerd partnerschap, dan erft de partner automatisch alle bezittingen en schulden van de langstlevende partner als er geen testament is. Kinderen hebben recht op hun erfdeel, maar deze krijgen zij pas wanneer de langstlevende ouder overlijdt. Sinds 2003 is dit zo geregeld door de wet, om de achtergebleven echtgenoot te beschermen.
In het testament kan een erflater wel specifieke wensen rondom de erfenis vastleggen. Ook in huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden kunnen partners afwijken van de standaard voorwaarden. Laat u hierover adviseren door een notaris.
Bent u niet wettelijk geregistreerd als partners, ook al bent u al jaren samen en heeft u bijvoorbeeld een samenlevingscontract, dan erft u niets volgens de wettelijke verdeling. Partners moeten hun partner in zo'n geval echt opnemen in hun testament om hen erfgenaam te maken.
Partner van een ander uitsluiten van uw erfenis
Heeft uw erfgenaam een wettelijke partner en wilt u niet dat deze recht heeft op de erfenis die uw erfgenaam van u krijgt? Als ze hun relatie in beperkte gemeenschap van goederen zijn aangegaan, dan zijn erfenissen en schenkingen alleen voor de partner die deze ontvangt. Lieten zij hun relatie wettelijk vastleggen voor 2018 en zijn ze niet afgeweken van de voorwaarden, dan is er sprake van algehele gemeenschap van goederen. In dat geval komt de erfenis ook standaard toe aan de partner van uw erfgenaam. Dat is ook zo als zij in hun huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden hebben staan dat zij alles delen. U kunt voorkomen dat de partner van uw erfgenaam meedeelt in uw erfenis. Dat legt u dan vast in een uitsluitingsclausule in uw testament.
Als kind bent u samen met uw andere ouder/wettelijke partner van uw ouder de eerste erfgenaam op basis van de wettelijke verdeling van erfrecht. De langstlevende ouder krijgt deze erfenis als eerst. U heeft recht op uw erfdeel, maar krijgt dat pas als de andere ouder overlijdt. In een testament kan een erflater afwijken van deze verdeling. Heeft uw ouder u onterft? Zelfs dan heeft u recht op een deel van de erfenis: de legitieme portie. Daar moet u dan wel zelf aanspraak op doen. Ook kan de overblijvende ouder ervoor kiezen u uw erfdeel al uit te keren op basis van een schenking.
Als erfgenaam maakt u een keuze tussen het aanvaarden (accepteren) en verwerpen (weigeren) van een erfenis. Zijn er meerdere erfgenamen, dan mogen zij ieder voor zich bepalen of zij de erfenis aanvaarden of weigeren. Doe voordat u een keuze maakt eerst onderzoek naar de erfenis, zodat u weet of deze positief of negatief is. Een positieve erfenis heeft meer waarde dan schulden, een negatieve heeft hogere schulden dan waarde. U kunt op verschillende manieren onderzoek doen naar schulden van een erflater:
Het lijkt logisch om een positieve nalatenschap te aanvaarden. Het aanvaarden kan op twee manieren: zuiver of beneficiair. Het zuiver aanvaarden van een erfenis houdt in dat u de erfenis volledig accepteert, u bent daarmee volledig verantwoordelijk voor de schulden van de erflater. Als de schulden hoger blijken te zijn dan de waarde van de erfenis, moet u deze aflossen met uw eigen vermogen. Met beneficiair aanvaarden vermijdt u dat risico; u lost dan eerst de schulden van een erflater af met de erfenis zelf. Houdt u bezittingen en/of geld over, dan erft u die. Blijft er een schuld over, dan bent u daar niet verantwoordelijk voor. Lees hier meer over beneficiair aanvaarden en het zuiver aanvaarden van de erfenis.
Blijkt uit uw onderzoek naar de schulden van een erflater dat u een negatieve nalatenschap erft, dan kan het verstandig zijn deze te weigeren. Dat kunt u ook doen als u het aanvaarden van de erfenis om andere redenen niet wilt, bijvoorbeeld omdat u dan veel moet regelen, u het emotioneel lastig vindt of u liever heeft dat de erfenis naar uw kinderen gaat. Als u de erfenis weigert dan bent u geen erfgenaam meer van deze erfenis. Daarmee mag u niets uit deze erfenis erven. Helpt u mee met het leeghalen van het huis of neemt u bepaalde spullen mee? Dan ziet de wet dat als het zuiver aanvaarden van de erfenis. Pas daarmee op. Laat u informeren en adviseren over de mogelijkheden door een notaris. Lees hier meer over het verwerpen van de erfenis.
Er geldt geen wettelijke termijn waarin u de erfenis als meerderjarige moet verwerpen. Wel geldt er voor sommige situaties rondom de erfenis een termijn van drie maanden. Wat zijn situaties waarin u binnen drie maanden een keuze moet maken over het verwerpen of aanvaarden van de erfenis?
Hoe het afwikkelen en het verdelen van de erfenis gebeurt, hangt af van of er een testament is en wat daarin staat. Als de erflater een executeur heeft aangesteld in het testament mag deze de taak accepteren of weigeren. Neemt hij of zij de taak voor het afwikkelen van de erfenis niet op zich, dan regelen de erfgenamen het afwikkelen samen of wijzen ze een erfgenaam of een paar erfgenamen aan om dit te doen.
Is er sprake van een wettelijke verdeling (en is er dus geen testament), dan gebeurt de verdeling op basis van de wet. In dat geval erven de wettelijke langstlevende partner en de kinderen. De kinderen krijgen hun erfdeel pas wanneer de langstlevende ouder overlijdt, tenzij ze dit samen eerder op een andere manier regelen, bijvoorbeeld aan de hand van een schenking.
Zijn er geen erfgenamen, dan neemt de overheid de afwikkeling op zich.
Hebben alle erfgenamen de erfenis aanvaard en/of geweigerd, dan kan het verdere afhandelen en verdelen van de erfenis beginnen.
Hoe lang duurt het afhandelen van de erfenis? In sommige gevallen kan het afwikkelen van de erfenis lang duren. U bent al snel langer dan een jaar bezig met dit proces. Als de nalatenschap ingewikkeld is of als de erfgenamen het niet eens kunnen worden, kan de afwikkeling zelfs meerdere jaren in beslag nemen.
Hou er rekening mee dat u de vaste lasten moet blijven doorbetalen als u de erfenis accepteert. U moet het overlijden doorgeven aan de hypotheekverstrekker van de erflater. Het is verstandig om u goed te laten informeren over een erfenis en het erven van een huis. Ga voor advies naar een notaris. Lees meer over wat u moet weten bij het erven van een huis.
Als u erft en de waarde is in totaal hoger dan het bedrag dat u belastingvrij mag erven, dan betaalt u erfbelasting over een deel van de erfenis. Hoeveel u belastingvrij erft, hangt af van uw relatie met de erflater. Wettelijke partners krijgen de hoogste vrijstelling. In 2025 betalen zij belasting boven een bedrag van € 804.698. Kinderen en kleinkinderen mogen € 25.490 belastingvrij erven.
Hoeveel belasting u over de erfenis betaalt, berekent u op basis van de vrijstelling en het tarief (percentage) dat u betaalt over het bedrag boven de vrijstelling. We vertellen u hier meer over erfbelasting, de vrijstelling en de tarieven in 2025.
U moet uw erfdeel van de erfenis opgeven bij uw inkomstenbelasting van het jaar waarin u de bezittingen (en eventueel de schulden) erft. Een uitzondering is onroerend goed, deze geeft u direct op in het jaar dat u het erft.
Tip: als u jaarlijks een belastingvrije schenking doet en/of u een schenking op papier vastlegt met een schenkingsakte, verlaagt u uw uiteindelijke nalatenschap en verkleint u de kans dat uw erfgenamen erfbelasting moeten betalen.
De kosten voor de aktes en advies verschillen per notaris en hangen heel erg af van hoeveel werk een notaris eraan heeft. Bij ons vergelijkt u de actuele tarieven voor een verklaring van erfrecht en de huidige tarieven voor een akte van verdeling. Ook kunt u bij ons terecht voor een overzicht van tarieven voor het opstellen van een testament. Vraag op maat gemaakte offertes aan bij uw notarissen naar keuze, zodat u weet wat u precies betaalt.
We vertellen het graag
Lees meer over
DeGoedkoopsteNotaris.nl!