Wat is erfrecht en hoe werkt het in Nederland? Er zijn twee soorten erfrecht in Nederland: versterferfrecht (wanneer er geen testament is) en testamentair erfrecht (met testament). Het erfrecht regelt de erfopvolging van een erflater. In het erfrecht ligt vast wat er gebeurt met bezittingen, schulden en rechten en plichten van een erflater, wie erfgenamen zijn en hoe het afwikkelen van de erfenis gebeurt. Hoe werken deze twee vormen van erfrecht? DeGoedkoopsteNotaris.nl vertelt u alles over het erfrecht.
Het versterferfrecht is opgenomen in het burgerlijk wetboek. De wet bepaalt daarmee dus de verdeling van spullen, geld en schulden wanneer er geen testament is. Met de wettelijke verdeling bij het versterferfrecht zijn de wettelijke partner (bij trouwen of geregistreerd partnerschap) en wettelijke kinderen (door geboorte, erkenning of adoptie) de erfgenamen in de eerste lijn. De verdeling van de erfenis gaat in de volgende situaties als volgt:
Is er sprake van versterferfrecht, dan wordt er voor de verdeling van de erfenis gekeken naar de wettelijke verdeling. Heeft een erflater geen echtgenoot of kinderen, dan gaat de erfenis naar een volgende laag. Voordat de erfenis naar een volgende laag gaat, zijn altijd eerst de afstammelingen van de hogere groep aan de beurt. Bijvoorbeeld: zijn de partner en de kinderen van een erflater al overleden, maar hebben deze overleden kinderen zelf kinderen (dus kleinkinderen van de overledene), dan gaat de erfenis daarheen. Is er geen sprake van klein- of achterkleinkinderen, dan gaat de erfenis naar een volgende graad. Dit is de volgorde waarin dat gaat:
Naast deze bovengenoemde groepen, zijn er ook nog de graden voor plaatsvervulling van erfgenamen. Dit plaatsvervullend erven gaat volgens de wet door tot de zesde graad en gebeurt wanneer een erfgenaam al eerder is overleden dan de erflater of wanneer een erfgenaam de erfenis verwerpt. De erfgenamen in deze lagen zijn altijd bloedverwanten. Dit zijn de zes graden:
Met een testament wijkt u af van het wettelijk erfrecht. Het testament wordt bij de notaris opgemaakt en hierin worden erfgenamen aangewezen en regelt men de nalatenschap. De notaris schrijft het testament in bij het Centraal Testamentenregister. Zo is geregistreerd dat u een testament heeft, op welke datum en bij welke notaris. Het CTR kent de inhoud van het testament niet, maar noteert alleen wie, wanneer en bij welke notaris het testament is opgesteld. Alleen een notaris kan de inhoud van een testament opvragen (u hoeft hiervoor niet naar de notaris waar de erflater het testament liet opstellen). Om een testament in te zien, maakt u een afspraak met een notaris. U heeft hiervoor een aantal gegevens nodig, zoals de overlijdensakte van de overledene. Soms is er een verklaring van erfrecht nodig.
Met een verklaring van erfrecht toont u aan dat u een erfgenaam bent van de overledene. In deze verklaring voegt een notaris onder andere informatie samen over of de overledene een testament heeft, wie de erfgenamen zijn, of er een executeur is en wie dat is, of en welke huwelijksvoorwaarden er zijn en of er sprake is van wettelijke verdeling. U vraagt de verklaring van erfrecht aan bij een notaris, daar zijn kosten aan verbonden. Bekijk notaristarieven voor het opstellen van deze notariële erfrechtverklaring.
Wettelijke kinderen hebben altijd recht op een erfenis. Zelfs als de ouder het kind heeft onterft heeft deze recht op de legitieme portie; de helft van wat het kind zou erven zonder testament. Kinderen moeten de legitieme portie binnen vijf jaar opeisen. Lees hier meer over erfrecht kindsdeel.
Wilt u controle over wie wat van u erft? Stel dan een testament op bij een notaris. Aan het opstellen van een testament zijn kosten verbonden. U kunt besparen door de notaristarieven voor testamenten te vergelijken. Wij geven u een overzicht van de notaristarieven die notarissen met ons delen. Op die manier krijgt u een beeld van de tarieven en kunt u offertes aanvragen bij de notarissen naar uw keuze. Ook voor de verklaring van erfrecht vergelijkt u bij ons de notaristarieven.
Bekijk notaristarieven verklaring van erfrecht »We vertellen het graag
Lees meer over
DeGoedkoopsteNotaris.nl!